+ Meer informatie

Wolkbreuk richt grote schade aan in Gouda

3 minuten leestijd

De wolkbreuk, die zich maandag boven een gedeelte van ons land ontlaadde, heeft Gouda het zwaarst getroffen. Deze stad kreeg in 24 uur zo'n 2 a 2,5 miljoen kubieke meter hemelwater te verwerken.

Bij aftapping bleek er 140,5 millimeter regen te zijn gevallen. Wat volgens het KNMI nergens anders geëvenaard werd. Het college van B. en W. heeft berekend, dat er voor twee miljoen gulden schade werd toegebracht aan gemeentelijke eigendommen. Burgemeester Van Hofwegen sprak dinsdagmiddag van een „rampsituatie". Gouda heeft zich tot Gedeputeerde Staten en Binnenlandse zaken gewend om financiële steun.

Dinsdagmiddag was men in Gouda volop bezig om water weg te pompen. De Statensingel is buiten haar oevers getreden, zodat de vissen op straat zwemmen. In het bejaardentehuis Gouwestein staan de kelders geheel blank, hetgeen de warmwatervoorziening in gevaar brengt. Alle gemalen, Jaarbij geholpen door nood-pompen draaien op volle kracht om het waterpeil in de polders rond Gouda te verlagen.

Het college van B. en W. van Rotterdam heeft dinsdagmiddag een speciale vergadering gewijd aan de gevolgen van de wolkbreuk, die zich in de nacht van maandag op dinsdag ontlaadde. De coördinatie van het hulpverlenlngswerk zal in handen worden gesteld van de brandweer, die daarbij nauw zal samenwerken met de andere gemeentelijke diensten. Het ergst getroffen zijn de wijken Overschie en het Witte dorp.

Met veel manschappen en materieel is men de hele nacht in de weer geweest om het water weg te werken. Brandweer en politic werden overstroomd met verzoeken om hulp. Binnen het college was men enigszins teleurgesteld dat de BB in Overschie de gemeentelijke diensten, die overbelast waren met hulp aan ziekenhuizen e.d. niet professioneel terzijde heeft gestaan. In de loop van dinsdag kwam er wel hulp op gang via het ministerie van binnenlandse zaken in Den Haag.

Men hoopt vanaf dinsdagavond nuttiger te kunnen werken bij het wegpompen van het water. Tot nu toe is het zo, dat het uit kelders weggepompte water via de rioleringen weer terugloopt. Eerst moet het overtollige water uit de riolen en de singels zijn weggemalen. Alle gemeentelijke gemalen zijn daartoe in bedrijf gesteld.

Rotterdamse brandweerlieden brengen een gestrande auto naar de kant van de weg. Het voertuig moest de strijd opgeven, doordat 'een deel 'van Overschie letterlijlc blank kwam te staan.

De regen is in Rotterdam in drie buien neergekomen. Aan de Koperstraat werd 102,6 millimeter (gevallen in zeven uur) gemeten, aan de Hoge Limiet 73,3 mm en aan de Kerkedijk 52 mm. Een regenval van 102,6 mm komt eens in de honderd jaar voor.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.