+ Meer informatie

Rotterdam wil drugs rverstrekken aan junks

College vraagt groen licht voor experiment

3 minuten leestijd

ROTTERDAM - Het gemeentebestuur van Rotterdam is bereid by wgze van experiment heroïne te verstrekken aan zwaarverslaafden. Deze vorm van gecontroleerde drugsverstrekking -gericht op de verbetering van de gezondheid van een verslaafde- zou volgend jaar van start kunnen gaan. Minister Borst (Volksgezondheid) en de gemeenteraad van Rotterdam moeten nog groen licht geven voor het proefproject.

Het gemeentebestuur van Rotterdam wil duidelijkheid krijgen over de effecten van drugsverstrekking op medisch-sociale indicatie aan zwaarverslaafden. De Gezondheidsraad buigt zich momenteel over de randvoorvraarden van het project, dat alleen nog in grote lijnen bekend is. De GGD zou de effecten van het twee tot drie jaar durende experiment moeten meten. De ministers Borst en Soigdrager (Justitie) lijken positief te staan tegenover het niet onomstreden onderzoek.

Bij de heroïneverstrekking staat de verbetering van de gezondheid van een drugsverslaafde voorop. Het beschikbaar stellen van verdovende middelen zou regelmaat moeten brengen in het leven van zwaarverslaafde junks, waarbij de gezondheidsrisico's worden beperkt en crimineel gedrag wordt verminderd. „Een verslaafde hoeft hiermee niet dagelijks op rooftocht om aan zijn verdovende middelen te komen", zei wethouder H.,den Oudendammer gisteren. Legalisering van drugs is volgens hem „niet aan de orde".

Het gemeentebestuur van Rotterdam en de GGD denken aan diverse experimenten op verscheidene plaatsen in Nederland, om een aanzuigende werking van verslaafden voor Rotterdam te voorkomen. De GGD heeft gebruik gemaakt van de kennis op dit punt in Zurich en Australië. „We willen voorkomen dat het experiment een stimulerende werking zou hebben op drugsgebruikers", zei Sturmans.

Criteria

De GGD heeft een aantal criteria in gedachten voor het project. Deelnemers moeten zwaarverslaafd zijn, een aantal jaren in Rotterdam wonen en bekend zijn bij de hulpverlening. In het onderzoek kunnen verslaafden meedraaien die op dit moment methadon krijgen. Daarnaast komen ook junks in aanmerking die behoefte hebben aan hulp maar geen baat hebben bij methadon. De concrete vorm van het project staat momenteel nog absoluut niet vast, aldus prof. dr. F. Sturmans, directeur van de GGD in Rotterdam. Bij het eventueel volgend jaar te starten experiment zouden geselecteerde drugsverslaafden op verschillende plaatsen in de stad dagelijks een portie heroïne kunnen krijgen in de vorm van sigaretten of in spuiten. De drugs moeten ter plekke onder toezicht worden gebruikt. Bij positieve resultaten hiermee zou in een later stadium de heroïne ook meegegeven kunnen worden aan de verslaafden. Verstrekking van cocaïne is vooralsnog uitgesloten. GGD-directeur Sturmans waarschuwde „niet al te overdreven verwachtingen" te hebben van het experiment. „De gezondheid van de verslaafde staat voorop", aldus Sturmans. „Als de gezondheid van de verslaafde verbetert, zijn wij tevreden".

Landelijke interesse

De gemeente Rotterdam en de GGD bereiden het onderzoek momenteel voor met behulp van het Instituut voor Verslavingsonderzoek (IVO), de Erasmusuniversiteit en de Rijksuniversiteit Limburg. Volgens wethouder Den Oudendammer is er landelijke belangstelling voor het onderzoek. Minister Borst (Volksgezondheid) moet in overleg met Justitie toestemming geven voor de niet-gratis verstrekking van de heroïne.

Volgende week woensdag buigt de Rotterdamse raadscommissie voor maatschappelijke dienstverlening en volksgezondheid zich overr het voorstel van wethouder Den Oudendammer en de GGD. Daarna komen de commissie openbare orde en veiligheid, alsmede de gemeenteraad aan het woord.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.