+ Meer informatie

Wereldoorlog herleeft in Bevrijdingskroniek

Nieuwe gegevens Ede en Barneveld

2 minuten leestijd

EDE — Terwijl kinderen zich op en om oude Canadese legervoertuigen vermaakten, heeft burgemeester M. K. van Dijke zaterdag in Ede het eerste exemplaar van de -,,Bevrij-

riolering op het industrieterrein bij de haven in Capelle.

dingskroniek West-Veluwe" in ontvangst genomen.

Dit boekje gaat over de bevrijding van Ede en Barneveld door de Canadezen in 1945. Het is geschreven door Evert van de 'Weerd uit Ede en Gerjan Crebolder uit Barneveld. De Bevrijdingskroniek is als achtste deeltje verschenen in de Schaffelaarreeks bij de Barneveldse Drukkerij en Uitgeverij.

„Dit boek is geen bestseller", verklaarde Evert van de Weerd bij de presentatie in het Edese gemeentehuis, „maar het staat boordevol waardevolle gegevens over onze bevrijding." Hij benadrukte het belang van dit soort werken voor de naoorlogse generatie. Die generatie moet zich volgens Van de Weerd de grote opofferingen realiseren die nodig waren om het schijnbaar onoverwinnelijke Duitse rijk te verslaan. De schrijver betreurde het dat in deze dagen krachten bezig zijn die fel bevochten overwinning te niet te doen.

Van de Weerd verzocht burgemeester Dijke bij de dodenherdenking op 4 mei aanstaande ook de gevallen Britse en Canadese militairen te herdenken.

Oude voertuigen

De presentatie van de Bevrijdingskroniek West-Veluwe kreeg een bijzonder tintje door de medewerking van de vereniging „Keep them Rolling". Deze vereniging restaureert legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog. Met behulp van een aantal legerwagens van deze vereniging reconstrueerde men zaterdag een deel van de Canadese opmars in 1945.

Van de plaats die in het nieuwe boekje beschreven staat als „Plate" in Otterlo trok zaterdag de colonne oude legervoertuigen naar „Steamer", een kruispunt in Voorthuizen.

In Voorthuizen werd het tweede exemplaar overhandigd aan de Barneveldse burgemeester C. W. Labree.

De Schaffelaarreeks waarin de Bevrijdingskroniek is verschenen bestaat uit boeken over de cultuur en geschiedenis van de Veluwe. Hoewel ook de verste oudheid en de geschiedenis Van de twintigste eeuw behandeld worden, staat de streekgeschiedenis voorop.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.