+ Meer informatie

Prinses Armgard in Detmold begraven

1 minuut leestijd

DETMOLD — Langs de Berlebeckeritrasse, even buiten Detmold, in een grasperk voor het mausoleum van de familie zur Lippe, heeft prinses Armgard zaterdagochtend haar laatste rustplaats gevonden. Slechts een laag hek scheidt het graf van de weg, waardoor duizenden mensenogen deze ochtend — langs de spijlen glurend — door kunnen dringen tot de strikte intimiteit van prinses Armgards begrafenis. Twee betonnen graven, naast elkaar, één voor haar en één voor haar in 1934 overleden man, prins Bernhard, wiens lichaam hier dadelijk opnieuw begraven wordt. Het is vijf over twaalf als eerst de kist van prins Bernhard — bedekt door de familievlag — langzaam in de groeve neergelaten wordt. Op de vlag ligt een verroeste sabel. Prins Bernhard was ritmeester in het keizerlijke leger. Als de kist op de bodem rust brengen zes houtvesters van paleis Het Loo hem een stram eresaluut.

Vijf minuten later laten de houtvesters de kist van prinses Armgard met de Lippevlag plechtig in de groeve zakken. Als zij rust in het grondgebied van haar vaderland nemen de houtvesters eerbiedig hun hoed af.

Prins Bernhard neemt als eerste afscheid aan de groeve en na hem komt prins Aschwin, vervolgens koningin Juliana en de vrouw van prins Aschwin, Simone, die allen langs 'de geopende groeve gaan. Na het klinken van een hoomsignaal krijgen dan de andere familieleden gelegenheid om afscheid te nemen, prinses Beatrix en prins Claus, daarna de prinsessen Irene, Margriet en Christina en mr. Pieter van Vollenhoven. Tenslotte volgen de Duitse familieleden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.