+ Meer informatie

Beruchte bank helpt bij kernwapens

Verenigde Naties heeft ook verschillende rekeningen lopen bij BCCI

4 minuten leestijd

LONDEN (AP) - De in opspraak gekomen Bank of Credit and Commerce International (BCCI) heeft Argentinië, Pakistan en Libië geholpen in hun pogingen kernwapens te bemachtigen. Zo meldde de Britse krant The Guardian gisteren.

In de Verenigde Staten bracht de krant The New York Times gisteren de Verenigde Naties in verband met de BCCI. De VN hebben daar diverse rekeningen lopen en secretaris-generaal Javier Pérez de Cueflar zou gebruik hebben gemaakt van een privévliegtuig van een BCCI-functionaris.

Geheim

The Guardian baseerde zich op uitspraken van bronnen bij de bank en van Pakistaanse ballingen. The Guardian schrijft dat veel van het uit de boekhouding vanbij de BCCI verdwenen geld -tot nu toe 10 miljard dollar- in verband kan worden gebracht met de nucleaire projecten van Argentinië, Pakistan en Libië.

In de jaren tachtig zou een internationaal geheim netwerk werkzaam zijn geweest dat via de BCCI grote bedragen geld beschikbaar had voor de aankoop van onderdelen voor kernwapens voor Argentinië, Pakistan en Libië. Enkele transacties zouden zijn gelukt. Naast deze geldservice zorgde de BCCI ook voor verscheping van de goederen, verzekeringen en gaf de bank agenten geld en rechtsbijstand wanneer ze gearresteerd werden en voor de rechter moesten verschijnen.

Zo zou volgens de krant in 1983 de advocaat zijn betaald van de Pakistaan Abdoel Khan. Deze moest destijds voor de Amsterdamse rechtbank verschijnen omdat hij bij het Almelose ultra-centrifugeproject zou hebben gespioneerd en ontwerpen gestolen. Khan werd bij verstek veroordeeld.

Zuinigheid

Volgens The New York Times hebben de VN voor 500.000 dollar aan tegoeden op bevroren rekeningen bij de BCCI in twee Afrikaanse landen. De woordvoerder van Pérez de Cuéllar, Frangois Giuliani, zei dat het Noodfonds voor Kinderen van de VN „minder dan 400.000 dollar" heeft staan op een rekening in Sierra Leone. Ook hebben de VN twee andere rekeningen lopen in Kameroen waarop 12.000 dollar staat.

Giuliani liet tevens weten dat Pérez de Cuéllar in 1986 een reis naar Haiti maakte met het privévliegtuig van Gaith Pharaon, een Saoedische miljardair en een van de grootste aandeelhouders van de BCCI. In 1987 vloog Pérez de Cuéllar opnieuw met het privévliegtuig, ditmaal naar Peru. Hij deed dit om veiligheidsredenen en uit zuinigheid, aldus Giuliani. De krant New York Newsday haalde bronnen aan die zeiden dat Pharaon zijn vliegtuig voor een periode van vijf jaar aan Pérez de Cuéllar ter beschikking heeft gesteld in de hoop dat deze zijn invloed zou aanwenden om de BCCI te introduceren bij bankers in ontwikkelingslanden. De krant meldde dat hiervoor echter geen bewijzen zijn.

CIA

The Guardian berichtte gisteren tevens dat de Amerikaanse inlichtingendienst CIA BCCI-rekeningen gebruikte om bijna 500 Britten te betalen die voor de CIA werkten. De krant haalde veiligheidsbronnen aan die zeiden dat op de loonlijst mensen stonden uit regeringskringen, de politiek, de zakenwereld, de wetenschap, de media en van universiteiten. In Washington liet de woordvoerder van de CIA, Mark Mansfield, weten dat CIAdirecteur William Webster opdracht heeft gegeven alle banden van de CIA met de BCCI te onderzoeken.

Eerder werd bekend dat de CIA via rekeningen bij de BCCI de guerrillastrijders in Afhanistan, Nicaragua en andere landen heeft betaald. Bronnen bij justitie en het Congres in de VS hebben dit bevestigd.

De voormalige Amerikaanse commissaris voor douanezaken, William Von Rabb, liet weten dat Robert Gates, die op de nominatie staat hoofd van de CIA te worden, drie jaar geleden al in eert rapport over de BCCI schreef dat de bank betrokken was bij illegale activiteiten. Gates noemde de bank destijds „the Bank of Crooks en Criminals" (de bank van zwendelaars en criminelen).

Witwassen

Naast het op grote schaal witwassen van drugsgeld wordt de BCCI ook beschuldigd van fraude, betrokkenheid bij omkoopschandalen en het doorsluizen van geld in de Iran/contra-affaire. Daarnaast zou Koeweit -al dan niet gedwongen— via de bank de Palestijnse terrorist Aboe Nidal van 60 miljoen dollar hebben voorzien.

In de Verenigde Staten loopt een onderzoek naar mogelijke omkoping van regeringsleden en politici uit het Congres door functionarissen van de BCCI. Openbare aanklagers in vier steden, waaronder Washington, houden zich hiermee bezig. Een voormalige onderzoeker van de Senaat, Jack Blum, verklaarde donderdag dat een exBCCI medewerker hem had verteld dat de bank miljoenen dollars naar Washington bracht om Amerikaanse functionarissen om te kopen.

Hele wereld

De Pakistaanse minister van financiën, Sartaj Aziz, ontkent dat hij heeft gezegd dat de Pakistaanse vestigingen van BCCI zijn gebruikt voor het witwassen van gelden uit de handel in verdovende middelen. De Financial Times heeft dergelijke uitspraken wel uit de mond van de minister opgetekend.

Het Britse financiële dagblad publiceerde donderdag een telefonisch interview met Aziz, waarin hij zei dat BCCI nog niet 1 procent van alle drugsgelden witwaste. Hij zei dat BCCI wel was betrokken bij het witwassen, maar dat andere banken dat ook deden, aldus de Financial Times. In zijn verklaring donderdagavond zei de minister dat hij het niet had gehad over het witwassen van drugsgelden in.Pakistan, maar in de hele wereld.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.