+ Meer informatie

Young en Crippen doen verslag van ruimtereis

'olumbia mogelijk in september opnieuw de lucht in

4 minuten leestijd

reau voor lucht- en ruimtevaart (NASA) de bemanning voor de volgende vlucht van de „ruimtepender aangewezen. Het zijn de 48-jarige Joe Engle en de 43-jarige Richard Truly. Mogelijk gaat in september de Columbia opnieuw de ruimte in.

Young en Crippen zijn gisteren begonnen mef hun verslag over hun bevindingen op hun ruimtereis die 54 en een half uur duurde en waarin zij 36 maal om de aarde cirkelden. Deze verslaggeving zal acht tot negen dagen duren. Him bevindingen en de nauwkeurige inspectie van het ruimteveer zijn bepalend voor het tijdstip waarop de Columbia opnieuw zal worden gelanceerd.

Van alle kanten hebben de Amerikanen lof geoogst over de prestaties van de Columbia. Onder hen die hun bewondering uitspraken, bevonden zich de Westduitse bondskanselier Helmut Schmidt, de Japanse premier Senko Suzuki, de directeur van de Europese organisatie voor Ruimte-onderzoek, de Deen Erik Quistgaard en de voorzitter van het Franse centrum voor ruimtestudie, Hubert Curien.

De Amerikaanse ruimtevaarders John Young en Robert Crippen blijken na hun proefvlucht met het ruimteschip Columbia kerngezond te zijn. Dr. Sam Spool, het hoofd medische wetenschappen aan het Johnson ruimtevaartcentrum, zei woensdag dat de ruimtevaarders hun vlucht in uitstekende conditie hebben doorstaan. „Zij bleken na hun vlucht in zeer goede conditie en we zijn blij met de manier waarop zij het hebben doorstaan", zei hij.

De twee ruimtevaarder mochten dinsdagavond doorbrengen in hun familiekring omdat er op hun toestand niets viel aan te merken. Zij zullen echter pas in het openbaar verschijnen nadat zij een week lang met functionarissen van de NASA alle bijzonderheden van de vlucht hebben doorgenomen.

„Niet te geloven"

Het uitstekende-medische rapport is een van de sleutels voor het succes van het ruimteveer. Het is mede bedoeld voor het verblijf in de ruimte van mensen die geen opleiding tot ruimtevaarder hebben gehad. Wat de Columbia betreft duiden de eerste aanwijzingen erop dat dit ruimteschip in uitstekende toestand is. Dat is van groot belang omdat het hele shuttleprogramma erop is minimum aan onderhoud herhaaldelijk opnieuw kan worden gelanceerd.

Young zei na de landing: „Het is niet geloven wat voor vliegmachine dit is". De succesvolle vlucht opent een heel scala van werkzaamheden voor de VS. Het ruimteveer kan geleerden in de ruimte laten werken en tot 30 ton nuttige last meenemen.

Politieke gevolgen

De resultaten van het eerste onderzoek dat is uitgevoerd op de „Columbia" hebben aangetoond dat de Space Shuttle in bijzonder goede staat verkeert en dat het ruimteschip ongetwijfeld meer dan 100 maal kan worden gebruikt. Dit hebben functionarissen van de NASA woensdag op de luchtmachtbasis Edwards in Califomië bekendgemaakt.

De VS liggen nu op ruimtevaartgebied weer tien jaar voor op de S.U. Volgens de meeste Amerikaanse commentatoren, en zij zijn de enigen niet. Algemeen wordt verwacht dat dit op allerlei gebied, militair, economisch, wetenschappelijk en diplomatiek, gevolgen zal hebben. lukkig is met de uitlatmgen die Crocker zich op zijn eerdere halteplaatsen tijdens zijn Afrikaanse rondreis heeft gepermitteerd.

Crocker, onderminister van buitenlandse zaken voor Afrikaanse aangelegenheden-, kwam dinsdag in Pretoria aan na bezoeken aan zwarte Afrikaanse landen. Aan hem is de taak het nieuwe Afrika-beleid van de VS te formuleren en uiteen te zetten. Daarin wordt gepoogd, zo lijkt het, de kool en de geit te sparen: een de ene kant de Amerikaanse belangen in zwart Afrika waarborgen, maar anderzijds ook het blanke minderheidsregime van Zuid-Afrika niet voor het hoofd te stoten.

Aanvankelijk werd verwacht dat de Amerikaanse gezant ook een ontmoeting zou hebben met premier Pieter Botha. Maar maandagavond Iaat toen Crocker nog in Mozambique was kwam de mededeling dat een onderhoud met de premier niet tot de mogelijkheden behoorde.

Top in Loeanda

Terwijl Crocker besprekingen voerde met minister van buitenlandse zaken Roelof Botha kwamen zwarte Afrikaanse leiders bijeen in de Angolese hoofdstad Loeanda. Zij willen daar een gemeenschappelijk standpunt formuleren over de kwestie Namibië en andere brandende Afrikaanse problemen. De uitkomsten van dit eendaagse overleg zullen waarschijnlijk de basis vormen van de topconferentie van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid die in juli in Nairobi, de hoofdstad van Kenia, wordt gehouden.

Op de bijeenkomst in Loeanda die wordt bijgewoond door leiders uit Zambia, Angola, Tanzania, Mozambique, Botswana en Zimbabwe, zal ook een positie worden bepaald over de Amerikaanse Afrika-politiek.

Crocker, die er reeds bezoeken op heeft zitten aan Kenia, Tanzania, Zambia, Zimbabwe, Mozambique en Swaziland, vertrok vanmorgen uit ZuidAfrika naar Botswana en vervolgens naar Angola, Zaire, Nigeria en tot slot Londen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.