+ Meer informatie

K^ Broekhuis Lease

^^ Lorentzstraat 17 3840 AG Harderwijk Tel. 03410-13841 Fax 03410-19687 Brosens: Weiger sacramenten na ondergaan abortus

2 minuten leestijd

HAARLEM - Directeur A. E C. Brosens van het rooms-katholiek persbureau in Nederland, heeft kardinaal Simon is opnieuw opgeroepen om kerkelijke maatregelen te nemen tegen het praktizeren van abortus provocatus.

zorgen zijn toevertrouwd, zijn het waard". Vogelaar bond het de aanwezigen nog eens op het hart: „We moeten ons niet verzetten tegen structuurwijzigingen, maar inhoudelijk op de zaak ingaan".

MoeiUjke taak

Men gaat dus aan het werk. Er komen reformatorische kerndoelen voor alle veertien vakken. Wallage vindt het prima. Hij is zelfs bereid z'n portemonnee ervoor te openen. De werkgroepen krijgen een moeilijke taak. Ze moeten niet alleen het eigene van het reformatorisch onderwijs in de kerndoelen zien te leggen, maar bovendien rekening houden met de 'wensen' van de afzonderlijke scholen. En daarna gaat ook nog het kritische oog van de inspectie er overheen.

Het maken van eigen methoden is een nog grotere opgave. Nu al is het zo dat scholen liever het eigen wiel uitvinden in plaats van het bij de buurman te lenen. Het is daarom te hopen dat de bus die nu op weg is, niet tijdens de rit een wiel kwijtraakt. Een indicatie daarvoor kwam gisteren al op tafel, toen iemand vroeg of er ook eigen kerndoelen voor het vak godsdienst gemaakt moeten worden. Voorzichtigheid overheerste. „We moeten ruimte laten voor iedere school".

Brosens' verzoek is mede ingegeven door het feit dat Simonis openlijk verklaard heeft dat abortus moet verboden worden en dat hiervoor een mentaliteitsverandering nodig is. In zijn brief schrijft Brosens dat abortus „met onmiddellijke ingang, op straffe van weigering der sacramenten" moet worden verboden, en dat de leden van het bisdom niet toegestaan moet worden te stemmen op politieke partijen die abortus toelaten of goedkeuren. Brosens noemde met name het CDA in dat verband. Het lidmaatschap van dergelijke partijen is voor de rooms-katholieke Brosens „een onmogelijkheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.