+ Meer informatie

Even langs bij de mobiele knoppenwinkel

3 minuten leestijd

„Onze tijd wordt steeds meer technisch. Veel ouderen kunnen de techniek niet altijd meer volgen. Ons doel is om senioren in hun eigen leefomgeving meer zelfstandig en zelfredzaam te maken. Wij willen ze zelfvertrouwen geven in het omgaan met moderne apparatuur zoals magnetron, pincodeapparatuur en een NS-kaartjesautomaat." De heer J. Mieremet van de regionaal actieve mobiele knoppenwinkel uit Zwolle is moeilijk te stoppen als hij gedreven vertelt over de knoppenservice die hij en anderen vrijwillig geven. „Onze opstelling is mobiel", vertelt Mieremet. „Dat betekent dat wij de regio en het land in kunnen. En dat doen wij ook. We bezoeken tehuizen, wijkgebouwen en ontmoetingscentra voor ouderen. Op verzoek komen we ook bij gehandicapten en hoogbejaarden aan huis. We vragen dan een bijdrage van ƒ 5,00. De instructie vindt plaats door vrijwilligers."

Vernuftig
Terwijl Mieremet enthousiast vertelt, bouwt vrijwilliger J. van Dinther de installatie op. Een verrijdbare kast blijkt een vernuftig ontwerp als het door enkele handelingen verandert in een groot demonstratiepaneel. Op dit paneel hebben een magnetron, een keukenmachine, beeldintercom, audioapparatuur met afstandsbediening, video, pincodeapparatuur, een wasmachinefront en een zekeringenkast een plaats gevonden. „En dan hebben we nog twee kasten", vertelt Van Dinther. Met deze technopanelen worden ouderen geholpen bij hun vragen. „We staan erop dat ze aantekeningen maken", vertelt coördinator Mieremet. „En na onze hulp proberen ze het met behulp van die aantekeningen zelf nog eens", vult Van Dinther aan. „Want uiteindelijk is het de bedoeling dat ze in hun eigen woning zélf kunnen omgaan met apparatuur. Niet alleen als wij er zijn."
Veel handleidingen bij apparatuur zijn onnodig ongewikkeld en ook nog met miniscule letters gedrukt. Wij hebben een handleiding voor de magnetron gemaakt. Daarin leggen we heel begrijpelijk stap voor stap de werking van het meest voor de hand liggende gebruik uit. Veel ouderen gebruiken alle technische vernuft niet, maar alleen de hoofdfuncties. Heel veel apparatuur is gericht op jonge mensen die veel mogelijkheden willen. Wij adviseren mensen om gericht te kopen wat ze nodig hebben en niet meer. In de techniek is Engels de voertaal. Daarom hebben we een lijst gemaakt waarin Engelse termen als tuning, scan, volume, enter en dergelijke duidelijk worden uitgelegd. Ook dat helpt de mensen bij hun techniekbeheersing."

Aandacht
Bij het ontstaan heeft de Mobiele Knoppenwinkel veel aandacht van de media getrokken. Diverse kranten en radio en rv besteedden aandacht aan de club van sociale techneuten. Deze aandacht en de brede contacten van bestuursleden leidde tot contacten met Hogeschool Windesheim. Voor het nieuwe vak geron-technologie (dat techniek beter toegankelijk wil maken voor ouderen) is een samenwerking ontstaan met de knoppenwinkel. Ook de volwasseneducatie komt als afsluiting van de lessen "omgang met techniek" langs voor een presentatie en oefensessie. Ook levert de mobiele knoppenwinkel een bijdrage aan de tot eind '98 door het land reizende tentoonstelling "een leven lang actief" „We hadden nooit gedacht dat het zo'n succes zou worden", constateert de heer Mieremet. „En zo willen we graag bezig blijven." Wie interesse heeft in een presentatie kan contact opnemen met het secretariaat van de stichting, postbus 1378, 8001 BJ Zwolle, tel. 0384217157.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.