+ Meer informatie

Britten mogelijk vervroegd naar de stembus

1 minuut leestijd

LONDEN - Met de kortste troonrede sinds Margaret Thatcher het premierschap op zich nam heeft koningin Elizabeth gisteren het Britse parlementaire jaar geopend.

Volgens waarnemers duidt de korte troonrede erop dat de regering-Thatcher mogelijk al volgend jaar nieuwe verkiezingen zal uitschrijven. De volgende algemene verkiezingen moeten uiterlijk in het voorjaar van 1992 zijn gehouden. De oppositionele Labour-partij stelde dat de uitzonderlijk korte troonrede bewijst dat het de regeringThatcher aan ideeën en moed ontbreekt om de grote problemen waarmee Groot-Brittannië kampt, te lijf te gaan.

Koningin Elizabeth verklaarde in de troonrede dat de regering een „constructieve bijdrage" zal leveren aan de totstandkoming van een Europese politieke en monetaire unie. Premier Thatcher greep daarmee de gelegenheid aan om haar toewijding aan de Europese gedachte te demonstreren.

De laatste weken stond de Europapolitiek van Thatcher ernstig ter discussie. Niet alleen de oppositie, maar ook leden uit haar eigen Conservatieve Partij verweten de premier dat zij de Europese integratie saboteerde. Uit onvrede met Thatchers Europabeleid nam viee-premier Geoffrey Howe vorige week ontslag uit de regering.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.