+ Meer informatie

Geen bescherming oud-min. Veldkamp

Min. De Ruiter in brief

2 minuten leestijd

DEN HAAG — Minister De Ruiter van Justitie zegt niet bij machte te zijn verdere publiciteit rond de persoon van oud-minister Veldkamp te voorkomen in verband met zijn eventuele betrokkenheid bij fraude bij bouwprojecten in de gezondheidszorg. Dit blijkt uit een brief die de minister van Justitie onlangs aan Veldkamp heeft geschreven.

Eind april had Velkdamp de ministers van Justitie, Sociale zaken en Volksgezondheid gevraagd er voor te zorgen dat er geen publieke conclusies worden getrokken uit de persberichten waarin deze indruk werd gewekt. gegevens werd geconfronteerd, daarop niet anders kon reageren dan overeenkomstig de waarheid''.

Passend

In zijn antwoord aan Veldkamp zegt De Ruiter het te betreuren dat het onderzoek naar personen die mogelijk bij frauduleuze handelingen in de gezondheiszorg zijn betrokken voortijdig in de publiciteit is gekomen. De minister zegt geen enkele aanleiding te hebben voor de veronderstelling dat dit is gebeurd anders dan voor vrije nieuwsgaring van de kant van journalisten van NRCHandelsblad. De minister voegt daaraan toe dat de procureur-generaal die met het onderzoek is belast en die „met de door deze journalisten verzamelde

Wel belooft De Ruiter Veldkamp geen mededelingen te zullen doen die niet kunnen worden verantwoord. Verder zal, als mocht blijken dat de beschuldigingen aan het adres van de oud-minister van Volksgezondheid en Sociale zaken onjuist zijn, daar op „passende wijze bekendheid aan worden gegeven", aldus de brief van De Ruiter. De Ruiter sprak in deze brief mede namens zijn collega's van Sociale zaken en Volksgezondheid.

Overigens blijkt uit de brief dat het onderzoek nog steeds een oriënterend karakter draagt en dat nog steeds de ' voorwaarden ontbreken waardoor met een officieel opsporingsonderzoek in de „ zin van het wetboek van strafvordering j^Jtan worden begonnen. •t Veldkamp zei desgevraagd tevreden te zijn met de brief van de minister. Hij noemde het belangrijk dat de minister schrijft dat er geen feitelijke grondslag is voor het vermoeden van strafbare feiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.