+ Meer informatie

Beste vrienden,

4 minuten leestijd

Het is nu voor de vierde keer, dat we een opstel kunnen lezen van een der verenigingen. Vinden jullie het ook niet leuk om zo iets van jullie vrienden uit de andere plaatsen te weten? Ik ben reuze blij dat we allemaal zo fijn meedoen. Jullie bewaren die opstellen toch zeker goed? Dan heb je er over een poosje van iedere vereniging één. Vrijdags lopen jullie natuurlijk hard uit school om zo gauw mogelijk „Daniël" te lezen. Het is echter jammer, dat nog niet iedere knaap ons blad leest. Als jullie het uit hebben dan moet je het aan de andere jongens laten lezen hoor: misschien mogen zij van hun oudei*s dan ook wel een abonnement nemen.

Het kost heus niet zo veel, het is maar een dubbeltje in de week. Er zijn natuurlijk ook veel jongens, die „Daniël" wel lezen, maar niet op een K.V. gaan, omdat die er in hun woonplaats niet is. Deze jongens moeten maar eens aan enkele jongens van de J.V. vragen of die een K.V. willen oprichten. Dat doen ze vast. Ik geloof ook, dat er nog een paar verenigingen zijn, die niet bij ons Landelijk Verband zijn aangesloten; willen deze verenigingen zich met ons in verbinding stellen? Er wordt op de verenigingen veel uit de Bijbel vertelt en ook over de Kerkgeschiedenis. Nu moeten jullie de eerste weken maar goed luisteren, want over een paar weken stel ik in „Daniël" een aantal moeilijke vragen; die vragen mogen jullie beantwoorden en mij toesturen. Doen we allemaal mee? We gaan nu eerst eens lezen wat de Nieuwbeijerlanders ons te vertellen hebben.

Tot de volgende week bij leven en welzijn.

Dit moet ik jullie toch nog even vertellen; er is op j.1. 11 september in Moerkapelle ook een K.V. opgericht. Deze vereniging heeft zich direkt bij ons L.V. aangesloten. We heten onze vrienden aldaar hartelijk welkom en we hopen, dat ze zich spoedig in ons knapengezin mogen thuisvoelen en dat het ook ijverige leden van hun vereniging mogen zijn. Te zijner tijd lezen we dan wel eens iets over Moerkapelle.

Dit is de veertiende vereniging, die zich bij ons aansluit. Welke is de volgende ? ?

C. DE BODE

DE PLAATS, WAAR WE WONEN NIEUW - BEIJERLAND

Nieuw-Beijerland ligt in de Hoekse Waard en is gesticht door Jacoba van Beieren. De naam Hoekse Waard is afkomstig van de Hoekse en Kabeljauwse twisten. Deze waard was n.1. in het bezit van de Hoeksen. In de tijd der Romeinen was dit gebied een grote waterplas, dit water heette Ostium Helium. Eerst ontstonden er verschillende eilandjes en in de Franse tijd, omstreeks 1800, vormden al die eilandjes één groot eiland; dit eiland werd eerst Beijerland genoemd, daarna Hoekse Waard. Onze woonplaats telt 1800 inwoners. Er zijn drie scholen: een Christelijke-, een Openbare-en een Kleuterschool. Nieuw-Beijerland is rijk aan natuurschoon; in alle straten zijn bomen en het gehele dorp is omgeven door boomgaarden. Ons dorpje is door een busdienst van de R.T.M. verbonden met Rotterdam.

De Hervormde Kerk staat in het midden van het dorp en dateert uit 1800. De Gereformeerde Gemeente is in 1863 geïnstitueerd. Ook is er in onze gemeente nog een Oud Ger. Gem. Onze kerkelijke gemeente heeft dit jaar een nieuw kerkgebouw gekregen; onze consulent, ds. H. Rijksen uit Vlaardingen, heeft er de eerste dienst in gehouden. Onze gemeente is al 23 jaar vacant.

Nieuw-Beijerland is een agrarisch dorp, ook bezitten we een scheepsreparatiewerf, maar het grootste gedeelte van de manlijke bevolking werkt op de terreinen van de Shell in Pernis. Naast al deze dingen bezitten we nog een mooie witte molen, die de laatste tijd ingericht is als zomerhuisje van een rijke textielfabrikant.

Nieuw-Beijerland heeft samen met Goudswaard en Piershil één burgemeester, deze dorpen hebben wel ieder een eigen gemeenteraad. Langs Nieuw-Beijerland loopt het riviertje „Het Spui", dit riviertje mondt uit in het Haringvliet.

Spui", dit riviertje mondt uit in het Haringvliet. Onze vereniging heet „Joas" en telt 14 leden; wij vergaderen op zaterdagavond.

K.V. „Joas".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.