+ Meer informatie

Moes In

de melk

4 minuten leestijd

iSêiê'

Er zijn mensen die 's nachts niet kunnen slapen als ze een vergadering hebben bezocht. Het besprokene blijft in hun geest hangen; ze kunnen het niet van zich c^zetten; het maalt maar door en berooft hun van de nachtrust. Bij mijn broer was dat nog veel erger het geval. Wanneer we 's avonds een partijtje gedamd hadden, dan sprong hij 's nachts in z'n slaap op en riep benauwd dat hij een damstuk in z'n keel had. Hadden we in het voorjaar i kievitseieren. gezocht dan konden we er steevast op rekenen dat broer Hendrik 's nachts een kievitsei in z'n keel had.

Het was in de tijd dat we nog vierkante nikkelen stuivertjes hadden. Hendrik spaarde die stuivertjes. Hij htid al haast een sigarenkistje vol. Af en toe telde hij z'n kapitaal. Blijkbaar greep het bezit van zoveel stuiverty'es hem dermate aan dat het 's nachts weer mis met hem was. Dan zat er weer een stuiver^'e in z'n keel. Hij had het dan werkelijk benauwd. We sliepen naast elkaar, dus maakte ik vele nachten die toestanden mee. Meestal ging hij wel weer liggen als ik kwaad snauwde: Joh, ga toch slapen! Je droomt!

Maar soms was het ook zo erg dat moeder er aan te pas moest komen. Die maakte dan op het petroleumstel vlug wat melk warm. En nu herinner ik me nog, omdat ik bij zo'n uitgebreide behandeling ook meestal klaar wakker was, dat Hendrik bij de eerste aanbieding van de warme melk vol c^schuw schreeuwde: Moes in de melk! Pas na lang aandringen dronk hy het op en dan was die keel ook meteen weer beter.

En nu zul je vragen: Wat wil je nu met dit verhaaltje zeggen? Of anders: Wat is de toepassing van deze historie? Die is deze: Hebben vrij wel eens een damsteen, een, kievitsei of een nikkelen stuivertje in de keel? En als dat al eens voorkomt, weigeren we dan het aangebodene met een beslist: Moes in de melk! Is het je nog niet duidelijk? Dan hier een voorbeeld: Je hebt het BD gelezen, 's avonds na je werk, lui achterover liggend met je voeten op een andere stoel. Je hebt gelezen dat er die dag weer honderden ongeboren kinderen zijn vermoord, dat er rellen zijn geweest onder de studenten, dat iemand z'n vrouw de schedel heeft ingeslagen, dat de regering nog verder wil gaan met de nivellering van de lonen, dat er op de zondag weer 17 mensen in het verkeer zijn omgekomen, dat de Wereldraad van Kerken zoveel miljoen beschikbaar stelt voor steun aan extremisten...

En 's nachts spring je in je bed op! Je grijpt naar je keel. Want al deze narigheden, waaraan kerk en maatschappij ten gronde gaan, knijpen je de keel dicht. Mis mijnheer. Je slaapt lekker door. Morgen word je weer geroepen tot de orde van de dag. En mocht je al eens denken: Jonge, jonge, dat loopt fout! Dan zegt minister Van Agt: Je moet met de misdaad leren leven. Roep je dan niet: Moes in de melk! En mocht je al eens denken: Die Wereldraad steunt de moord op zwarte en blanke mensen met ons geld! Dan lis pelt de dominee van de kansel: Laten we onze verdrukte broeders en zusters helpen. Roep je dan niet: Moes in de melk!

En als je leest dat een moordenaar ook recht op leven heeft, dat een vrouw baas in eigen buik is, dat winst vies is, dat kinderen ook inspraak moeten hebben in het gezin, dat Marx en Jezus in hun leer punten van overeenkomst vertonen... Schreeuw je dan niet: Moes in de melk!

Neen. We slapen rustig door. Welterusten. Morgen zullen we wel weer zien.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.