+ Meer informatie

Medaille na 47 jaar uitgereikt

4 minuten leestijd

DEN HAAG (ANP) - De gepensioneerde schipper H. H. Schipperijn krijgt morgen in de marinekazerne in Vlissingen het Bronzen Kruis uitgereikt. De schipper heeft op één'dag na 47 jaar op zijn medaille moeten wachten.

in Elsevier dat hij door Van Agt was ingehuurd om de abortuskwestie te regelen. „Dat was politiek gezien de belangrijkste zaak die ik als minister van justitie kreeg te behandelen. Politieke brandstof. Ik heb er met Ginjaar toe bijgedragen dit maatschappelijk obstakel weg te werken. Maar ik geloof niet dat ik bewust daarvoor ben gekozen. Anders zouden ze me toch wel als eerste kandidaat hebben gevraagd en niet nadat zes anderen hadden geweigerd".

Het is hem ook niet bekend wat er „in de harten en gedachten heeft geleefd van degenen, die mij hebben gevraagd" om minister van defensie te worden. Een opdracht om de kruisraketten geplaatst te krijgen, kreeg hij niet mee. „Absoluut niet. Ik wist zelf niet wat het zou worden. Het was een volledig open proces".

„Dochter van"

HP/De Tijd sprak met Barbara den Uyl, inderdaad de dochter van, naar aanleiding van haar film over de dood van de kraker Hans Kok. Met dat „dochter zijn van" heeft ze het heel moeilijk gehad toen haar ouders nog leefden. „Ik was een generatie verder en heb me niet in de politieke partij van mijn ouders kunnen vinden. Tegen de pers was ik daarover altijd heel voorzichtig. Voor je het weet wordt het tegen hem gebruikt. Dan krijg je van die verhalen zoals die over Willy Brandts kind werden geschreven: de dochter van de sociaal-democratische leider, die kraakte en hasj rookte. Anderzijds heb ik me nooit laten weerhouden om toch actief te zijn".

Ze herkent in zichzelf toch wel enige karaktertrekken van haar vader. „Dat zwaarwichtige, dat serieuze heb ik van mijn vader. Die vasthoudendheid ook. Het niet op willen geven. En dan denk ik wel eens: op een dag ga ik lekker rustig leven. Een boerderijtje, een huisje in de klei, de hele dag breien. Maar als ik dan drie weken op vakantie ben geweest, dan wil ik weer door, desnoods tot mijn vijfenzestigste".

„De verhalen over Amerikaanse, Japanse of andere buitenlandse gemeentebesturen die ineens vier, vijf of in het ergste geval zeventien Amsterdamse burgemeesters op bezoek kregen om de oeverbebouwing te bestuderen, of de mogelijkheid van een Japans eiland in Amsterdam, hebben al voor heel wat vrolijkheid gezorgd. Vorige week nog vlogen dertien deelraadsvoorzitters naar Parijs (Zeeburg kwam apart, een dag later) om bij de firma Publex het nieuwe stadsmeubilair te bekijken en de buitenreclame. Directeur Decaux, die de dames en heren rondleidde, keek er niet van op. Burgemeester Van Thijn had hem af ingelicht".

Energieverbruik

De energiedeskundige prof. Odell voorspelt in Hervormd Nederland een drastische afname van het energieverbruik. „We naderen onderhand het einde van een periode van zestig jaar waarin het energieverbruik enorm is toegenomen: van een equivalent van pakweg 10 miljoen ton olie in 1930 tot circa 75 miljoen ton nu. Door een combinatie van hogere energieprijzen en een actief milieubeleid is die groei sinds 1973 al veel geringer dan voorheen".

We hoeven wat Odell betreft ook geen rekening te houden met toekomstige generaties als het om energiegebruik gaat. „Je moet ervoor zorgen, dat er genoeg is voor je kinderen. Ten aanzien van je kleinkinderen bestaat die plicht niet. Voor je kinderen moet je een acceptabele wereld opbouwen. Voor je kleinkinderen is dat onmogelijk, omdat je er geen idee van kunt hebben wat er in de tussenliggende periode allemaal zal gebeuren".

Op 4 mei 1944 was de toekenning bij Koninklijk Besluit. Naar onlangs is gebleken, heeft de uitreiking echter nooit plaaatsgevonden. Dit heeft de marinevoorlichting gisteren meegedeeld. . De hoge onderscheiding wordt uitgereikt door de bevelhebber van de zeestrijdkrachten, vice-admiraal jonkheer H. van Foreest. De uitreiking wordt luister bijgezet door een grote parade met de Marinierskapel van de Koninklijke Marine.

Schipperijn kreeg de onderscheiding destijds toegekend vanwege „betoonde moed, voortvarendheid, bekwaamheid, plichtsbetrachting en doorzettingsvermogen". Dat alles toonde hij aan boord van de torpedobootjager Piet Hein tijdens het zeegevecht in de Straat Lombok op en na 19 februari 1942, aldus de marine.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.