+ Meer informatie

Saoedi-Arabië grootste crediteur West-Duitsland

2 minuten leestijd

talingsbalans ermee aangevuld. Verder werd het gat in de Westduitse begroting er gedeeltelijk mee gedicht.

Nooit open

„Bonn" is nooit erg open geweest over de bedragen die in Saoedi-Arabië zijn opgenomen. Uit officiële gegevens blijkt dat Saoedi-Arabië vorig jaar voor 5,5 miljard mark aan schatkistpapier heeft gekocht. Meer bijzonderheden zijn er niet. In de jongste statistieken van de Bundesbank staat dat er het afgelopen jaar aan langlopend kapitaal 21,3 miljard mark in het buitenland is opgenomen. Eerdere cijfers lieten een totaalbedrag van 19,3 miljard mark zien. Uit de officiële cijfers blijkt voorts dat West-Duitsland het afgelopen jaar voor 4,3 miljard mark naar Saoedi-Arabië uitvoerde en uit dat land voor 9,9 miljard mark invoerde.

Thierbach verklaarde dat Saoedische banken en andere instellingen, zowel eigendom van de overheid als van particulieren, eind vorig jaar voor twintig tot vijfentwintig miljard mark aan termijndeposito's en effectendepots in de Bondsrepubliek hadden. De mark is voor Saoedi-Arabië de op één na belangrijkste munteenheid om te investeren. Op de eerste plaats komt de dollar, op de derde plaats de yen en op de vierde plaats de Zwitserse frank, zei Thierbach.

Verklaard werd dat West-Duitsland de komende vijf jaar voor minstens honderd miljoen mark aan orders kan krijgen van Saoedi-Arabië net het bedrag dat de Bondsrepubliek moet betalen voor Saoedische olie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.