Digibron cookies

Voor optimale prestaties van de website gebruiken wij cookies. Overeenstemmig met de EU GDPR kunt u kiezen welke cookies u wilt toestaan.

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies

Noodzakelijke en wettelijk toegestane cookies zijn verplicht om de basisfunctionaliteit van Digibron te kunnen gebruiken.

Optionele cookies

Onderstaande cookies zijn optioneel, maar verbeteren uw ervaring van Digibron.

Bekijk het origineel

Bosbessenkwekerij De Pollenkamp

Bekijk het origineel

+ Meer informatie

Bosbessenkwekerij De Pollenkamp

„De kunst is alleen rijpe bessen ertussenuit te plukken

4 minuten leestijd Arcering uitzetten

Op een steenworp afstand van landgoed Groevenbeek bij Ermelo is de pluk in volle gang. Een voor een verdwijnen zongerijpte bosbessen in emmers. Om van te watertanden.

In een fraai bosgebied waar het heerlijk wandelen en fietsen is, ligt bosbessenkwekerij De Pollenkamp. Marina en Elbert de Graaf mogen zich de kersverse eigenaars noemen. In een maatschap met Elberts ouders zit de familie sinds kort in de blauwe-bessenbranche.
Al sinds mensenheugenis gedijen bosbessen op de zure Veluwse grond. „De blauwe bes zoals wij die kweken, is een variant op de bosbes. Zowel de struiken als de bessen zijn veel groter dan wij op de Veluwe gewend zijn, zegt Elbert. „De oorsprong van deze bessen ligt in de moerassen van Noord-Amerika. En moerassen zijn heel zuur. Wij hebben de grond hierop aangepast. Grote plantgaten gemaakt en gevuld met een mengsel van turf en houtsnippers. Om het milieu zuur te houden, vullen we om de twee jaar houtsnippers aan.
Zure grond alleen is niet genoeg om op een goede oogst te hopen. Goed snoeien is minstens zo belangrijk. Het tweejarige hout laat je zitten, daar komen dit jaar de nieuwe vruchten op. Verder houden we de struiken in optimale conditie door verjongingssnoei toe te passen.
Voordat wij de kwekerij overnamen, hebben we een jaar meegelopen met de vorige eigenaar, om het vak onder de knie te krijgen, legt Elbert uit.

Verder van huis
De struiken staan er gezond bij. Mooi in het blad, met dikke wazige trossen. Rij na rij op maar liefst 3,5 hectare. „Om de oogst te spreiden, hebben we in de kas ook bessen staan. Begin april stonden ze al in bloei. Met van die mooie crème-kleurige bloempjes. Dan is het voor ons lente. Hiervan oogsten we half mei de eerste lading voor de veiling. Ze zijn gewild vanwege de goede kwaliteit die wij leveren. De buitenoogst begint om en nabij juni en gaat door tot eind september. In een goed jaar, met veel zon, genoeg neerslag en –heel belangrijk– geen nachtvorst in het voorjaar, oogst je per struik een emmer vol. Hoewel de struiken winterhard zijn, is nachtvorst een onzekere factor tijdens de bloei. Want beregenen is voor ons geen optie in verband met mogelijke takbreuk. Dan zijn we nog verder van huis, meent de kweker.
„We hebben een beregeningsinstallatie onder de grond. Hiermee doseren we vocht en bemesting naar behoefte. De planten vragen namelijk veel vocht direct bij de wortels. Rond de struiken is er geen onkruidje te bespeuren. Hoe kan dat? „Gewoon wieden. Met de hand, lacht Elbert!

Secuur werkje
Scholieren, vrienden en familie zijn bezig met de pluk. „Een prachtige tijd, maar wel heel druk, zegt Elbert enthousiast. „De kunst is alleen rijpe bessen ertussenuit te plukken. Ze rijpen willekeurig aan de tros. Een secuur werkje. Bes voor bes. De bessen mogen zo min mogelijk aangeraakt worden. Anders verdwijnt het waslaagje, een natuurlijke bescherming, en gaat de kwaliteit snel achteruit.
De oogst gaat onmiddellijk in de koeling. We hebben speciaal ontworpen apparatuur die kartonnen bakjes met 150 gram bessen vult. Die gaan dezelfde dag nog naar de veiling zonder enige bewerking. Dat proef je hoor, prijst hij zijn handel aan.
Marina blijkt een ware duizendpoot. Ze zorgt voor koffie, helpt klanten, stickert jampotten, telefoneert, reddert en zorgt daarbij voor de jongste telg van anderhalf, die vandaag uitbesteed is. „Tijdens het seizoen hebben we veel aanloop. Naast verse bessen verkopen we zelfgemaakt sap, brandewijn, bosbessenthee, dropjes, honing, noem maar op. Onze bosbessenjam wordt door een fabriek gemaakt. Maar de potjes stickeren we zelf. Gelukkig hebben we veel hulp van Elberts ouders. Dat scheelt een stuk, zegt Marina.
De kwekerij ligt op een bijzonder mooie plek. Pal aan een fiets- en wandelroute. Op het terrein staan zes Noorse hutten, waarin toeristen kunnen overnachten. Overdag lekker buiten zijn, eigen potje koken en genieten van de prachtige omgeving.
„Toen wij de kwekerij konden kopen, greep ik die kans met beide handen aan, vertelt Elbert. „Vooral ook omdat mijn ouders meedoen. We wonen met zn allen op het bedrijf. Pa en moe in de verbouwde boerderij. Mijn zusje erachter. Hier kunnen ze oud worden. Je kunt ze later toch niet naar het dorp brengen na een leven van hard werken. Dus zorgen wij straks voor hen. In onze familie is dat altijd zo geweest. En zo doen wij het ook.

Rassen
De Pollenkamp kweekt de volgende rassen:
- vroege rassen: Patriot, Bluetta, Early blue.
- midden-rassen: Bluecrop, Berkely, Goldraube 71.
- laat ras: Dixi.

Informatie
Adres: De Pollenkamp, Watervalweg 102, 3851 VD Ermelo. Tel./fax: 03 41 - 35 20 27.
Geopend: van juni t/m september, van dinsdag t/m zaterdag van 9.00 tot 17.00 uur.
Rondleidingen voor groepen op afspraak.
Wie belangstelling heeft voor een Noorse hut, kan die beter vooraf reserveren. Op zondag geen aankomst en vertrek.

Dit artikel werd u aangeboden door: Terdege

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juni 2000

Terdege | 100 Pagina's

Bosbessenkwekerij De Pollenkamp

Bekijk de hele uitgave van woensdag 21 juni 2000

Terdege | 100 Pagina's