+ Meer informatie

Orderportefeuille IHC Holland goed gevuld

Winst producent baggerschepen blijft achter

3 minuten leestijd

KINDERDIJK — De grootste producent ter wereld van baggermaterieel, IHC Holland, ziet de komende jaren met vertrouwen tegemoet. De orderportefeuille is tot ver in 1992 gevuld en „er zit nog een behoorlijk aantal opdrachten aan te komen", stelde president-directeur ir. J. J. C. M. van Dooremalen gisteren bij een toelichting op het jaarverslag over 1990. De winst zal waarschijnlijk maar licht stijgen, omdat de marges niet groot zijn.

In 1990 heeft IHC Holland heel wat baggerschepen en andere baggerwerktuigen afgeleverd en daardoor is de omzet zeer fors gestegen, namelijk van 162,7 miljoen gulden in 1989 naar 291,3 miljoen gulden vorig jaar. IHC is een sterk internationaal gericht bedrijf. Verreweg de meeste schepen worden geëxporteerd. Het bedrijf maakt 50 procent van de baggerschepen in de wereld. In totaal wordt 75 a 80 procent van de omzet van IHC in het buitenland gerealiseerd.

Kleine marges

De orderportefeuille ziet er volgens Van Dooremalen goed uit. Vanwege het grote aantal opdrachten is op dit moment de werkgelegenheid tot november 1992 gegarandeerd. De president-directeur verwacht echter nog een behoorlijk aantal orders voor baggerwerktuigen, zodat het er voor 1993 ook gunstig uitziet.

De toename van de winst van IHC bleef achter bij de sterke omzetstijging. De winst daalde van 14,5 miljoen gulden in 1989 naar 13,2 miljoen gulden. In feite was er echter sprake van een lichte stijging, omdat in de winst over 1989 een bijzondere bate zat van 2,2 miljoen gulden wegens de verkoop van een dochteronderneming. De eigenlijke winst over 1989 bedroeg 12,3 miljoen gulden. Voor dit jaar verwacht IHC overigens een kleine toename van de winst.

Dat de winststijging achterbleef bij de toename van de omzet, komt volgens Van Dooremalen door de kleine marges. „We bouwen de schepen wel eens tegen de kostprijs of soms zelfs met verlies. Dit doen we vooral, omdat anders de order naar de concurrenten gaat. Op termijn maken we echter op zo'n opdracht toch nog vaak winst door bij voorbeeld de levering van reserve-onderdelen".

Flexibel

IHC Holland wil zijn draagvlak verbreden, omdat de onderneming minder afhankelijk wil zijn van de baggermarkt. „Als het met het baggeren slecht gaat, is dat gelijk in heel ons bedrijf te merken. Dat willen wij veranderen, wij willen flexibel zijn en zoeken daarom naar andere activiteiten. Deze moeten echter wel dicht tegen ons huidige werk aanliggen, want je moet geen dingen gaan doen waar je te weinig van afweet", aldus Van Dooremalen.

Een van de bedrijven die IHC vier jaar terug in dit kader heeft overgenomen is Hydrohammer, die heiinstallaties maakt. Vorige week heeft IHC het bedrijf Boer Berkel uit Berkel-Rodenrijs gekocht. Boer Berkel maakt onder meer hydrauliek voor het horizontaal verplaatsen van boortorens.

Een andere activiteit die voor IHC Holland steeds belangrijk wordt, is het ontwerpen van materieel voor het zogenaamde milieubaggeren. Zo heeft IHC voor de Hongaarse 'Rijkswaterstaat' een cutterzuiger ontwikkeld die het teveel aan riet kan weghalen in het Balatonmeer. de notering gisterochtend al een verbod tot handel had uitgevaardigd. Dit verbod was het gevolg van een te verwachten bericht rond een voorgenomen emissie.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.