+ Meer informatie

Thuistips, tuin

4 minuten leestijd

Tuinonderhoud in vakantie: burenhulp is onbetaalbaar
Zeker als u lang op vakantie gaat, zeg maar drie weken of langer, krijgen uw bakken en potten een behoorlijke knauw. Wanneer u geen maatregelen treft, zal de beplanting na de vakantie in de meeste gevallen dood zijn. De perken zijn overgroeid door onkruid, het gazon lijkt meer op een weitje enzovoorts. Het beste kunt u met buren of kennissen wat afspraken maken. De ene dienst is de andere waard. Dat hoeft natuurlijk niet op het gebied van de tuin te liggen, maar kan ook hulp bij schilderwerk, behangen, bestraten van het terras en dergelijke betekenen. Alleen in dat geval blijft er nog iets van uw lusthof over, hoewel de planten zich na een periode van verwaarlozing vaak wondersnel herstellen. Nog wat tips voor een paar vrije dagen:
- Maai het gazon vlak voor u vertrekt.
- Beregen uw tuin voor uw vertrek in een droge periode met stabiel weer
- Zet potten en bakken, tegen elkaar aan, op een lichte plek zonder al te veel zon.
- Geef potten en bakken vlak voor uw vertrek nog een keer volop water
- Verwijder de bloemen die bijna uitgebloeid zijn.

Gereedschap voor potten en bakken
Voor uw potten en bakken is groot gereedschap meestal niet bruikbaar, u kunt immers niets beginnen met een gote spade of hark? Wel handig zijn een plantschopje waarmee de planten in de bakken en potten geplant kunnen worden, een schaar om oude bloemetjes weg te kunnen knippen (wanneer u kiest voor een snoeischaar kunt u die ook elders op het balkon of in de tuin gebruiken). Ook kunt u de stengeitjes van de uitgebloeide bloemen vaak tussen duim en wijsvinger afknijpen. Een kleine emmer of  mandje om onkruidjes, bloemetjes en dorre blaadjes in te doen, een gieter (kunststof is lichter dan metaal), niet te groot, zeker niet als u veel hangpotten en -bakken moet begieten, en een oude eetvork. Het klinkt misschien gek maar het is een ideaal werktuigje om de grond tussen de plantjes wat los te maken. Een afvalemmer met deksel is natuurlijk ideaal. Geen zicht op verwelkte spulletjes en ook geen last van een enkel luchtje, hoewel dit laatste niet voorkomt als u de afvalemmer regelmatig leegt.

Gladiool
Wanneer u gladiolen in uw lusthof heeft, oogst dan als de onderste bloemen open beginnen te gaan. Verwijder de kleinste knopjes in de top (2-4 stuks). De rest van de knoppen komt daardoor mooier uit.

Geurende Datura
De Datura of doornappel of engelentrompet is een bijzondere eenjarige plant. Hier en daar misschien nog te koop, hoewel de beste aankooptijd (mei) al ruim voorbij is. De witte, roze of gele kelken van 10-15 cm lang geuren heel apart, maar bloeien kort. Op zich is dat niet erg, een wat grotere plant bloeit eigenlijk de hele zomer door Wanneer de buitentemperatuur daalt tot 10 graden of lager, stoppen groei en bloei. Plant Datura's in een grote pot of (cement)küip, die gevuld wordt met een mengsel (gelijke delen) van compost, turf of klei. Voor het vullen kunt u in de bodem of wand van de pot enkele gaten boren om te voorkomen dat de plant last krijgt van te veel neerslag. Gaten in de wand hebben het nadeel dat u ze ziet, maar het voordeel dat er in de pot een klein waterreservoir aanwezig is. Vier weken na het planten begint u eenmaal per week bij te mesten met kamerplantenmest. Uitgebloeide bloemen moeten verwijderd worden. Wanneer u dat niet doet, ziet u dat de plant zijn naam "doornappel" te danken heeft aan de gestekelde vrucht. De plant is in zijn geheel giftig.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.