+ Meer informatie

Weer driehonderd doden in Libanon

Zware strijd bij grens met Israël

2 minuten leestijd

BEIROET — In de Libanese hoofdstad Beiroet zijn gisteren hevige gevechten uitgebroken tussen de Syrische vredestroepen en leden van de falangistische christelijke milities, waarbij gebruik werd gemaakt van raketten en artillerievuur. Tot nu toe heeft de jongste golf van geweld — de zwaarste na de burgeroorlog 1975-1976 — al driehonderd doden geëist.

Vanmorgen luwde de strijd in Beiroet, maar laaiden de gevechten weer op in het hele grensgebied met Israël, van Tyrus aan de Middellandse Zee tot de Bekaa-vallei in het Oosten.

Dit kwam volgens legerkringen in Tel Aviv doordat Palestijnse guerrillastrijders met raketaanvallen op Israëlische plaatsen, zoals Shlomi, Nahariya en Metulla, reageerden op Israëlische acties eerder op de dag. Israël had Palestijnse steunpunten, zoals het kasteel Beaufort, bestookt.

Volgens Israël kwam maandag een Israëlische officier om en raakte een soldaat gewond als gevolg van Palestijns vuur. Dit gebeurde bij de Libanese plaats Marjajoun, wadr zij mijnen on-schadelijk moesten maken, die eerder door guerrillastrijders waren gelegd. De hele strijd in Zuid-Libanon inbegrepen Beiroet was weer opgelaaid nadat zondag drie leden van de christelijke militie waren omgekomen door een mijn en de militie wraak nam. Zij beschoot Sidon, waardoor zestien mensen omkwamen en er 30 gewond raakten. Tot dan was er een wankel bestand geweest nadat de militie weken bitter had gevochten met de Syrische vredesmacht.

De militie zei maandagavond zich nog steeds aan het bestand te houden. In Beiroet was het weer oplaaien van de strijd maandagavond kennelijk het gevolg van de dood van een Syrische soldaat en de verwonding van vier anderen door volgens de vredesmacht onbekende schutters.

Hadad gewond
Volgens het Volksfront voor de bevrijding van Palestina van Georges Habache was commandant Haddad van de militie, die zondag in Israël in een ziekenhuis werd opgenomen, gewond geraakt doordat hij in Zuid-Libanon op een mijn reed. De directeur van het ziekenhuis had maandag verklaard „dat hij alleen aan uitputting leed".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.