+ Meer informatie

Geen centje pijn? (1)

1 minuut leestijd

BELGRADO — Alleen in de republiek Kroatië zijn particuliere artsenpraktijken momenteel nog wettelijk toegestaan. Maar ook dit restant van privéinitiatief binnen dé Joegoslavische gezondheidszorg wordt sinds enige tijd bedreigd. Reeds vorig jaar werd de afschaffing van particuliere artsenpraktijken ook voor Kroatië geëist. De argumenten voor de afschaffing komen in eerste instantie vanuit de politieke sfeer; particuliere praktijken zijn niet te rijmen met het socialistische systeem van het land. Bovendien kan men de gezondheid van de burgers toch niet overlaten aan een aantal particulieren! Hoe kunneh deze particulier werkzame artsen hun patiënten trouwens naar behoren onderzoeken, daarvoor is toch dure apparatuur nodig?

Echter al deze argumenten kunnen niet om de feiten heen dat er Joegoslavische burgers zijn die liever geld neertellen voor medisch onderzoek door particuliere artsen dan gebruik te maken van de kosteloze gezondheidszorg van de staat. Deze situatie is onlangs naar voren gekomen in de Joegoslavische pers. In die pers adverteren overigens artsen (vooral tandartsen en gynaecologen) waarbij zij de lezers erop wijzen met de modernste apparatuur en methoden hun toekomstige patiënten „zonder pijn" van dienst te willen zijn. Waarom gaan Joegoslavische burgers naar particuliere artsen? Een duidelijk antwoord gaf een dertigjarige vrouw uit Zagreb. Het duurde haar allemaal te lang bij de staat. En wat het tandartsenbezoek aanging liet zij uit eveneens particuliere behandeling te preferen. De ervaring had haar wijs gemaakt. Bij de staat: lelijke, slechte vullingen; bij een particuliere tandarts: witte, goedhoudende vullingen!

Wm

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.