+ Meer informatie

CD A en WD stemmen in met hoger collegegeld

Lansink vraagt om soepelheid

2 minuten leestijd

DEN HAAG — VVD en CDA kunnen instemmen met de voorstellen van minister Pais van Onderwijs om het collegegeld in het wetenschappelijk onderwijs te verhogen tot 750 gulden en het schoolgeld voor het hoger beroepsonderwijs om te zetten in een collegegeld van 650 gulden. De CDA-er Lansink vroeg minister Pais donderdag bij de behandeling van de betreffende wetsontwerpen wel enige soepelheid te betrachten bij het invorderen van de HBO-coUegegelden. HBO-studenten moeten dit jaar dubbel betalen namelijk hun schoolgeld voor dit jaar volgens de oude regeling en het collegegeld voor het volgende jaar volgens de nieuwe regeling.

Van den Anker (PvdA) en Van der Spek (PSP) verklaarden zich tegenstander van het collegegeld voor het HBO, omdat er hier volgens hen alleen maar sprake is van het sluitend maken van de ondenvijsbegroting. Er zou anders een gat ontstaan van 47 miljoen gulden. Beiden haalden in dit verband de IffiO-raad aan die zich ook tegen het collegegeld heeft uitgesproken. Minister Pais ontkende dat hier sprake is van gelegenheidswetgeving. Hij zou het liever werkgelegenheidswetgeving willen noemen, omdat na de bezuinigingen die zijn toegepast op de onderwijsbegroting, op deze wijze de werkgelegenheid bij het onderwijs toch nog enigszins op peil wordt gehouden.

Van den Anker en Van der Spek voelden ook niets voor de verhoging van het collegegeld voor het wetenschappelijk onderwijs, omdat hierdoor volgens hen vooral de studenten uit de laagste inkomensgroepen en werkstudenten getroffen worden. Volgens Pais is hiervan geen sprake, omdat er voor de laagste inkomens een regeling is getroffen in het stelsel van studiefinanciering. Hij bracht als argument naar voren, dat de kosten van het onderwijs door de stijging van de salarissen de afgelopen jaren sterk gestegen zijn, terwijl de collegegelden gelijk zijn gebleven.

D'66-woordvoerder Mertens kwam met een tussenvoorstel voor het HBOcollegegeld. Hij zou de HBO-studenten dit jaar 220 gulden collegegeld willei? laten betalen, in verband met de dubbele betaling dit jaar, om dan pas volgendjaar het volledige bedrag van 650 gulden te laten ingaan. Pais zei hiervoor niets te voelen, omdat hij dan met een gat van 30 miljoen gulden op zijn begroting bleef zitten. lepelstraat 1

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.