+ Meer informatie

„Verantwoording" ongerust over Geref. Gemeenten

1 minuut leestijd

KAMPEN - „Verantwoording is de naam van een acht pagina's tellende op groot formaat uitgegeven krant die zich aandient als „orgaan voor waarheid en recht in de Gereformeerde Gemeenten". Het blad zet zich sterk af tegen de gangbare kerkelijke lijn en biedt ruimte voor hen „die op de zwarte lijst gezet zijn omdat ze anders denken dan door machthebbers van het „systeem" bepaald is". Hedendaagse preken zijn volgens „Verantwoording" veelal surrogaat-preken. Verder heeft men in de Geref. Gemeenten volgens het blad „de leer der godzaligheid prijs gegeven."

Het is de bedoeling dat de krant zes keer per jaar verschijnt. Redacteur is B. Wallet te Kampen. Hij gaf de krant geheel op eigen initiatief uit. Wallet hield geen ruggespraak met andere om tot uitgave te komen en zal alleen de redactie blijven voeren om compromissen te voorkomen. Toch staat de verschijning niet los van de Goudse kwestie die in 1977 op de generale synode werd behandeld en van de recente afzetting van ds. H. Rijksen.

De oplage van het blad was 3.000ex. Druk- en verzendkosten kwamen voor rekening van de redacteur. Het feit dat hij zich verzet tegen „systeemdwang" en dat hij bepaalde procedures kritiseert betekent overigens niet dat hij zich in alles conformeert met het denken van de voormalige Goudse opposanten in de Geref. Gemeenten.

In „De Wachter Sions", het blad van de Geref. Gemeenten in Nederland, werd „Verantwoording" aangekondigd als „een nieuw blad in de synodale Geref. Gemeenten". Het Vrijgemaakte „Nederlands Dagblad" tekende niet uit de mond van Wallet maar uit die van een indertijd tot de Goudse gemeente behorend lid op, dat het Reformatorisch Dagblad het nieuws van de oprichting van „Verantwoording" weigert.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.