+ Meer informatie

„Alders moet zich meer inspannen voor ozonlaag"

Natuur en Milieu stuurt bewindsman brief

2 minuten leestijd

UTRECHT - Nederland stelt zich „b'uiteitgewoon slap en afhoudend" op in de onderhandelijigen over de herziening van het Protocol van Montreal, waarin afspraken zijn gemaakt over de bescherming van de ozonlaag. Minister Alders van milieubeheer dient zich binnen de Europese Gemeenschap sterk te maken voor verdergaande afspraken.

Dat schrijft de stichting Natuur en Milieu (SNM) in een gisteren» verstuurde brief aan de bewindsman. De milieuorganisatie kijkt in de brief vooruit naar de internationale ozonconferentie die in juni van dit jaar in Londen gehouden zal worden.

Landen als de Sowjet-Unie, Canada en de Scandinavische landen zijn bereid in Londen stappen te zetten voor de beëindiging van de produktie en het gebruik van stoffen die, naast de bekende chloorfluorkoolwaterstoffen (cfk's), verantwoordelijk zijn voor de aantasting van de ozonlaag, die vorig jaar groter was dan ooit. De EG, „Nederland incluis", laat het volgens SNM in de voorbereidende onderhandelingen voor Londen afweten. De ozonlaag houdt de ultraviolette straling vdn de zon tegen. Door beschadiging van de laag bestaat onder meer voor de mens groter gevaar op huidkanker. Natuur en Milieu wil dat Alders naast de bekende cfk's ook gevaarlijke stoffen zoals mèthylchloroform, de 'zachte' cfk's en. halonen aanpakt.

Methylchloroform is een gas dat nu al goed is voor 16 procent van de aantasting van de ozonlaag. De concentratie ervan in de atmosfeer groeit jaarlijks 4 tot 8 procent. De stof wordt onder meer gebruikt als ontvettingsmiddel in de metaalindustrie en in lijmen.

Vervangen

Volgens SNM valt methylchloroform prima door minder schadelijke stoffen te-vervangen. In het Protocol van Montreal komt de stof nog niet voor. Een aantal landen heeft inmiddels wel voorgesteld het gebruik ervan binnen enkele jaren met de helft terug te dringen.

De EG wil vooralsnog echter niet verder gaan dan bevriezing op het niveau van 1991/1992. Volgens Natuur en Milieu speelt in deze opstelling het lobbywerk van het Europese bedrijfsleven, zoals het ook in Nederland gevestigde Dow Chemical, een grote rol.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.