+ Meer informatie

Kabinet aarzelt met steun aan Kiltunnel

Koning: lasten worden verschoven

2 minuten leestijd

DEN HAAG -- Staatssecretaris Koning van binnenlandse zaken voelt er niets voor om de exploitatie van de Kiltunnel, dte de gemeenten Dordrecht en 's Gravendeel onderde Dordtse Kil door verbmdt, door het rijk te laten overnemen.

Er vloeien uit een dergelijke operatie geen materiële voordelen voort, want er zou slechts sprake zijn van een • lastenverschuiving van de lagere overheden naar het rijk. Hetzelfde effect zou bereikt worden bij eventuele steunverlening door het rijk. Er geldt hierbij tevens een principieel bezwaar dat het rijk zich dan gaat belasten met zaken die tot de verantwoordelijkheid van lagere overheden behoren. Dit zegt de staatssecretaris, mede namens minister Tuijnman van verkeer en waterstaat, in antwoord op schriftelijke kamervragen. ^,.Uit de" antwoorden van Koning bhjkt dat de exploitabele boekwaarde van de Kiltunnel geraamd kan worden op ongeveer 40 miljoen gulden. Maar de totale boekwaarde van het project bedraagt momenteel 190 miljoen gulden. Dit verschil is veroorzaakt doordat de Kiltunnel, waarvoor tol wordt geheven, veel minder verkeer trekt dan destijds bij het opzetten van het project werd aangenomen en bovendien doordat zich flinke kostenstijgingen hebben voorgedaan.

Gat

Het gat dat gedicht moet worden bedraagt dus ongeveer 150 miljoen gulden. Koning is van mening dat de gemeenten die bij de exploitatie van de tunnel betrokken zijn en de provincie Zuid-Holland per jaar zeven tot acht miljoen gulden moeten kunnen opbrengen. Dit komt overeen met een kapitaalsbeslag van 80 miljoen gulden. Er blijft dan nog een gat van 70 miljoen over waarvoor een oplossing moet worden gevonden.

Het kabinet is van plan om over dit laatste op korte termijn beslissingen te nemen, in ieder geval voordat de Kamer met reces gaat in verband met de komende Tweede-Kamerverkiezingen. Mocht aan de uitvoering van dat besluit speciale wetgeving zijn verbonden dan zal ook dat zo snel mogelijk worden bevorderd, zegt Koning in zijn antwoorden.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.