+ Meer informatie

Maassluis niet erg blij met nieuwe waterkering

2 minuten leestijd

MAASSLUIS Met de officiëie ingebruikstelling van de keersluis in Maassluis is donderdag een einde gemaakt aan de middeleeuwse toestanden in deze havenplaats.

De nieuwe waterkering, die een onderdeel vormt van de deltadijk langs de rivier, bevrijdt de bevolking van de overlast, die de inwoners elk jaar ondervonden. In de winter steeg het water bij regelmaat tot de drempels van de huizen en soms ging het erover heen. Zoals in vroeger eeuwen gebruikelijk, werd hier nog gewerkt met vloedplanken om het water tegen te houden.

De keersluis is een van de belangrijkste kunstwerken in de deltadijk, die in 1985 geheel klaar moet zijn.

Maassluis is niet onverdeeld blij met de keersluis en de aangrenzende dijk. Burgemeester M. K. van Dijke refereerde donderdagmorgen aan de gemengde gevoelens waarmee hij twee jaar geleden de eerste paal voor de keersluis in de haven sloeg.

De gemeente had graag gezien, dat de sluis en de dijk aan de monding van de haven zouden zijn gebouwd. Het plan van rijkswaterstaat de waterkering enkele honderden meters binnenwaarts te leggen werd door de gemeenteraad destijds resoluut van de hand gewezen. Terwille van de veiligheid heeft de gemeente er tenslotte schoorvoetend in toegestemd.

Het is voor de bevolking nog steeds een onverteerbare zaak, dat de dijk dwars door een woongedeelte loopt, waardoor meer dan duizend inwoners volledig geïsoleerd raken. Ruim honderd woningen van de woonwijk „'t Hoofd" zijn inmiddels al afgebroken. De gemeente geeft thans veel geld uit om de wijk zoveel mogelijk bewoonbaar te maken.

De nieuwe dijk heeft ook de uitbreidingsplannen voor het te klein geworden gemeentehuis gedwarsboomd. Er zal nu elders een ander gebouwd moeten worden.

Ook al zal de keersluis nauwelijks beperking opleggen aan het scheepvaartverkeer, toch doet het obstakel opnieuw afbreuk aan de voortgaande ontwikkeling van de industriehaven. In het verleden werd de haven al met 200 meter bekort terwille van een verbetering van de nieuwe waterweg. Dit werd destijds duidelijk gevoeld als een nadeel voor Maassluis bij de overschakeling van zijn functie als vissershaven op industriële activiteiten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.