+ Meer informatie

"Oorlog met Irak onvermijdelijk"

Oud-wapeninspecteur denkt dat VS willen vechten

3 minuten leestijd

PASADENA - Voormalig VN-wapeninspecteur Scott Ritter zegt dat een oorlog tegen Irak na de vorige week aangenomen resolutie 1441 van de VN-Veiligheidsraad onvermijdelijk is.

Volgens Ritter biedt de formulering van die resolutie de VS de gelegenheid Irak in december aan te vallen en zal de Amerikaanse president George Bush die gelegenheid niet voorbij laten gaan. De rapportages van de VN-wapeninspecteurs zullen niets aan het Amerikaanse streven om Saddam Hussein ten val te brengen veranderen, en dat is een schande, aldus Ritter gisteren tijdens een toespraak op het California Institute of Technology.

"Het laatste wat Bush wil is dat de VN-inspecties normaal doorgang vinden en dat de inspecteurs concluderen dat Irak geen massavernietigingswapens bezit of aan de ontwikkeling daarvan werkt", zegt Ritter.

Toen de wapeninspecteurs in 1998 Irak verlieten, was volgens Ritter 95 procent van het wapenarsenaal vernietigd. Toen hij in hetzelfde jaar ontslag nam als hoofd van de Unscom, zei hij echter dat Irak nog altijd gevaarlijk was. Bij de binnenkort te hervatten VN-wapeninspecties zullen geen massavernietigingswapens aangetroffen worden, denkt Ritter. Toch zal Irak volgens de voormalige diplomaat zo veel mogelijk tegenwerken.

Het beslissende moment is omstreeks 8 december, de dag waarop Irak opgave moet doen van de massavernietigingswapens die het bezit en de materialen om deze wapens te ontwikkelen. Als Irak een foute opgave doet, zal Bush die gelegenheid aangrijpen voor een militaire actie tegen Irak, aldus Ritter. Tegen die tijd zal het Amerikaanse leger vier vliegdekschepen in het Golfgebied gestationeerd hebben en zal de troepenopbouw in de regio van dien aard zijn dat een aanval op Irak op korte termijn mogelijk zal zijn.

Het eerste team wapeninspecteurs, dat over minder dan twee weken naar Irak gaat, zal worden aangevoerd door de Australiër Bill Jolley, werkzaam bij de VN-Commissie voor Waarneming, Verificatie en Inspectie (Unmovic) in New York, heeft de Australische regering gisteren bekendgemaakt. Jolley zal met ingang van 3 december een maand lang fungeren als hoofdinspecteur.

Maandag wordt in Irak al een team verwacht dat de inspecties moet voorbereiden. Dit team staat onder leiding van Unmovic-voorzitter Hans Blix, verantwoordelijk voor de biologische en chemische inspecties, en Mohamed El-Baradei van het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA), die de nucleaire inspecties voor zijn rekening neemt.

Het is de bedoeling dat de echte inspecties op 25 november van start gaan, ruim voor de uiterste datum van 23 december die genoemd wordt in de VN-resolutie die Irak woensdag heeft aanvaard.

Een invloedrijke Iraakse krant heeft gisteren gewaarschuwd dat de problemen met de Verenigde Staten niet zijn opgelost, nu Irak de VN-resolutie over wapeninspecties heeft geaccepteerd. De krant, Babil, schrijft dat zich waarschijnlijk juist nieuwe problemen zullen voordoen en vraagt Frankrijk, Rusland en China om steun.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.