+ Meer informatie

Twijfels over nut jarige Milieuraad

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Minister Alders (Milieubeheer) zal volgende week woensdag de maandelijkse vergadering van zijn belangrijkste adviesorgaan, de Centrale Raad voor de Milieuhjjgiëne (CRMH), persoonlijk bijwonen. De raad bestaat tien jaar, reden voor een bescheiden feestje. Toch bestaan, binnen de CRMH zelf, de nodige twijfels over het functioneren van het orgaan.

De CRMH is een platform waarop uiteenlopende maatschappelijke organisaties als werkgevers, werknemers, milieuorganisaties en wetenschappers zich gevraagd en ongevraagd buigen over het Nederlandse milieubeleid. In veel gevallen brengt de raad adviezen uit over onderwerpen waarover het kabinet zijn standpunt reeds bepaald heeft.

Nu het milieubeleid de fase van het grote-plannen-maken voorbij behoort te zijn en de uitvoering centraal staat, blijkt volgens diverse vertegenwoordigers in de CRMH hoe moeilijk het is de diverse partijen op één lijn te krijgen voor een krachtig advies. Bij „abstracte" of algemene onderwerpen lukte dat nog heel aardig.

Het jongste ontwerp-advies van de CRMH, waarin een ingrijpende aanscherping van het mestbeleid wordt bepleit, kreeg niet de instemming van het Landbouwschap. Het schap kan, zoals ook voor de werkgevers in de raad geldt, het belang van een krachtig milieubeleid onderschrijven. Maar er staan ook dwarsliggende economische belangen op het spel.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.