+ Meer informatie

Amersfoort gebruikt proef voor lagere huur

„Imago slechte complexen oppoetsen'

2 minuten leestijd

AMERSFOORT (ANP) - De Stichting Centrale Woningzorg in Amersfoort, een van de drie corporaties die van staatssecretaris Heerma (Volkshuisvesting) drie jaar mogen experimenteren met een eigen huurbeleid, gebruikt deze proef uitsluitend om van een aantal complexen de huur te verlagen. Er zal geen huurverhoging plaatsvinden, hoewel het experiment daar alle ruimte voor biedt.

De Amersfoortse woningbouwvereniging wil op die manier het imago van slecht verhuurbare complexen oppoetsen en nieuwbouwwoningen aantrekkelijker maken voor minima, zonder dat dit ten koste gaat van de andere huurders, aldus adjunct-directeur B. van den Berg.

De corporatie kan zich dit veroorloven doordat zij elk jaar twee ton binnenkrijgt via extra huurverhogingen bij een aantal te goedkoop geprijsde woningen. In dat soort gevallen zijn jaarlijkse huurverhogingen met meer dan het wettelijke percentage van 3 procent toegestaan.

Bovendien beschikt de Stichting Centrale Woningzorg, die 15.000 woningen verhuurt, met een reserve van 80 miljoen gulden over een gezonde financiële positie. „Wij zijn rijk genoeg, we hebben geen extra huurinkomsten nodig", zegt Van den Berg.

Honkvast

Om een aantal weinig populaire complexen beter verhuurbaar te maken, gaat de corporatie vrijwilligers aanstellen, die belast worden met toezicht en het verrichten van kleine karweitjes. Zij krijgen geen salaris, maar mogen wel gratis wonen.

Verder komt in een complex met veel verloop een beloning voor bewoners die zich honkvast betonen. Wie vijf jaar of langer in zo'n complex blijft wonen, krijgt een huurverlaging van 10 gulden per maand. Dat bedrag kan oplopen tot 50 gulden per maand voor huurders die na tien jaar nog steeds niet zijn verkast.

Daarnaast wil de Amersfoortse corporatie iets doen aan de toegankelijkheid van nieuwbouwwoningen. Die zijn voor huishoudens met een inkomen van zo'n 26.000 gulden per jaar niet meer te betalen door de hoge aanvangshuren. Daarom worden de huren van nieuwe woningen voor deze inkomensgroepen in bepaalde gevallen vijf jaar lang bevroren, aldus Van den Berg.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.