+ Meer informatie

Meer aardgas uit Algerije naar Frankrijk

3 minuten leestijd

De Algerijnse staatsoliemaatschappij Sonatrach heeft de Franse onderneming Gaz de France (GdF) laten weten dat zij Frankrijk- dit jaar 20 tot 25 procent meer aardgas zal leveren dan het leveringscontract vereist. Krachtens een vijf jaar oud contract moet Sonatrach GdF vier miljard kubieke meter aardgas per jaar leveren, maar dat niveau is nooit gehaald. Sonatrach heeft zich er nu echter mondeling toe verplicht dit jaar 4,8 tot 5 miljard kubieke meter te leveren. De vergroting van de leveranties is begonnen in februari. In die maand ontving Frankrijk 400 miljoen kubieke meter. In januari leverde Algerije 170 miljoen kubieke meter en in december 366 miljoen kubieke meter. Het lage niveau in januari was het gevolg van stormschade in Algerijnse havens.

Sonatrach heeft GdF laten weten dat de uitbreiding van de leveranties is bedoeld als compensatie voor tekorten in het afgelopen jaar, toen GdF in totaal slechts 2,1 miljard kubieke meter ontving. De Algerijnse leveranties heoben het afgelopen jaar gedurende enkele maanden op een zeer laag pitje gestaan als gevolg van een conflict over de prijs. Sonatrach wilde de prijs verhogen van 3,20 tot 6,11 dollar per miljoen Btu (British thermal units), maar de Fransen weigerden dat te betalen. Ondanks inspanningen van de regeringen van beide landen is er nog steeds geen akkoord over de prijs.

Het contract tussen Sonatrach en GdF is offlcieel aan het begin van dit jaar afgelopen, maar net is van kracht gebleven op een interim-basis. De toezegging van Sonatrach om de leveranties uit te breiden betekent niet dat er een nieuw contract in werking is getreden. In het bestaande contract is een clausule betreffende indexering van de prijs opgenomen. Volgens bronnen in de olieen gasindustrie betaalt GdF op het ongenblik ongeveer 3,75 dollar per miljoen Btu en wordt de prijs op 1 juli verhoogd tot omstreeks 4,45 dollar. Als er een nieuw contract tot stand komt zal de prijs vermoedelijk met terugwerkende kracht worden verhoogd vanaf 1 maart 1980, de datum waarop Sonatrach voor het eerst een hogere prijs vroeg.

Het besluit van Sonatrach om Frankrijk meer gas te leveren houdt waarschijnlijk verband met het wegvallen van het leveringscontract met de Amerikaanse El Paso Company in februari. Algerije had de leveranties aan El Peso vorig jaar april al stopgezet omdat de onderneming niet akkoord ging met een prijsverhor ging. Br hebben daarna no^ her^ haaldelijk onderhandehngen laatsgevonden, maar die heben niets opgeleverd. Sonatrach heeft haar capaciteit voor het winnen en vloeibaar maken van aardgas onlangs vergroot en voelt er natuurlijk weinig voor deze extra faciliteiten onbenut te laten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.