+ Meer informatie

Commissie: „Bestand in Kroatië wankelt"

Kroaten moeten zich voorbereiden op totale oorlog

3 minuten leestijd

BELGRADO (REUTER) - Een federale Joegoslavische commissie, die toeziet op de naleving van een bestand in het conflict tussen Serviërs en Kroaten in de deelrepubliek Kroatië, meldt dat het bestand wankelt. De leden ervan denken er sterk over met hun werk op te houden.

..Het bestand is nu ongeveer 20 dagen van kracht. Het is circa 200 keer geschonden", aldus woordvoerder Irfan Ajanovic op een persconferentie. ..Sinds de afkondiging van het bestand (op 7 augustus) zijn meer dan 70 mensen gedood, communicatie-lijnen vernield en bruggen onbruikbaar gemaakt. Er zijn nu meer brandhaarden dan voor het bestand in werking trad", aldus de woordvoerder van de commissie, die door het federale presidentschap van Joegoslavië benoemd

Ultimatum

De Kroatische president, Franjo Tudjman, heeft de federale leiding van Joegoslavië een ultimatum gesteld. Tudjman eist dat het staatspresidium er alles aan zal doen om voor het einde van deze maand een einde te maken aan de aanvallen door het federale leger en Servische nationalisten in Kroatië. Slaagt het presidium daar niet in, dan volgen „serieuze maatregelen om de territoriale integriteit en de soevereiniteit van Kroatië te verdedigen", zo liet Tudjman donderdagavond weten.

Het ultimatum van Tudjman roept het staatspresidium op handelend op te treden om zodoende voor 31 augustus een einde te maken aan de gevechten. Tudjman eist dat het presidium de Servische milities dwingt de wapens neer te leggen en de wapenstilstand te accepteren waartoe het presidium op 7 augustus heeft opgeroepen. Waarnemers van de Europese Gemeenschap zouden naar de strijdgebieden in Kroatië moeten gaan om toe te zien op naleving van het bestand. Daarnaast moet het presidium een einde maken aan de steun die Servië geeft aan de Servische nationalisten in Kroatië.

Schending luchtruim

Gevechtsvliegtuigen van de Joegoslavische luchtmacht hebben bij aanvallen op dorpen in de afvallige deelrepubliek Kroatië driemaal het Hongaarse luchtruim geschonden. Twee toestellen schoten boven Hongaars grondgebied lucht-grondraketten af op doelen in Kroatië. Dat heeft de plaatsvervangende stafchef van het Hongaarse leger, generaal-majoor Jozsef Biro, gisteren verklaard.

De toestellen zijn op een hoogte tussen de 100 en 300 meter tot drie kilometer het Hongaarse luchtruim binnengedrongen en de schending gedurende 13 kilometer volgehouden, zo verduidelijkte Biro.

Offensief

De Kroatische minister van defensie, Luka Bebic, kondigde gisteren aan dat Kroatië in het offensief zal gaan tegen de Servische nationalisten en het federale leger die delen van de afvallige republiek bezet houden. Premier Franjo Greguric liet de be- ' volking tijdens een persconferentie weten zich voor te bereiden op een ..totale oorlog". „Wij gaan af op een oorlog die lang kan duren en wij kunnen geen tijd meer verspillen", zo zei Bebic. De uitlatingen van de minister doen het vermoeden rijzen dat Kroatische eenheden de frontale aanval zullen openen op dorpen die in handen zijn van Servische milities.

Gregoric verklaarde dat „Kroatië niet meer het hoofd kan bieden aan de agressie" en zijn „strategie moet wijzigen". „Vanaf het begin was het beleid van de Kroatische regering gericht op een concept van vreedzame coëxistentie met de andere republieken. Het antwoord is het opvoeren van de agressie en aanvallen op de burgerbevolking geweest", zo legde de Kroatische premier uit.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.