+ Meer informatie

Praktijk wordt door arts duur betaald

Pasbeginnenden diep in schuld

2 minuten leestijd

UTRECHT — Huisartsen die een praktijk willen beginnen moeten zich vaak zwaar in de schulden steken. Een onderzoek aan de vrije universiteit heeft uitgewezen, dat 126 artsen die in de periode 1974-1979 de opleiding aan het huisartseninstituut hebben gevolgd en die een praktijk hebben gevonden samen een schuld hebben van 65 miljoen gulden.

Samen moeten zij dus jaarlijks zo'n 6,5 miljoen gulden aan rente betalen. De schulden lopen uiteen van vier ton (bijna de helft van de dokters) tot één miljoen (5,9 procent) en tussen de 1,2 en 1,5 miljoen (een huisarts).

Een en ander blijkt uit een onderzoek dat ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van het instituut is gehouden onder de 300 artsen die in 1974-1979 de huisartsenopleiding hebben gevolgd. In de deze week in het artsenblad „Medisch Contact" gepubliceerde resultaten zijn de gegevens van 234 van deze artsen verwerkt. Van hen bleek 35 procent niet als huisarts werkzaam te zijn en 9,8 procent als waarnemer.'

Weinig tijd

Opvallend is, dat de jonge artsen grote praktijken hebben, ongeveer de helft heeft meer dan 2500 patiënten. Ze hebben per patiënt dan ook niet veel tijd en de artsen met meer dan 3000 patiënten komen op een enkele uitzondering na per contact niet eens aan tien minuten toe. De staf van het instituut vindt dat te weinig voor een verantwoord consult.

Ongeveer tachtig procent van de huisartsen is tevreden over zijn situatie. De ontevredenen hebben moeite met onder meer een teveel aan patiënten en de structuur van de gezondheidszorg. Maar vrijwel alle dokters die als huisarts werken, zijn ook van plan dat te blijven.

Het zoeken van een praktijk blijkt de nodige problemen op te leveren. De belangrijkste klacht was, dat de dokters geen enkele reactie kregen op sollicitatiebrieven.

Daarnaast waren er ook veel klachten over het financieel overvragen door de artsen die hun praktijk van de hand wilden doen, ze vroegen bijvoorbeeld een te hoge som voor „goodwill", tweemaal de taxatiewaarde van het verplicht ook over te nemen woonhuis of ze wilden (een deel van) de goodwillsom zwart. Sommige verkopende huisartsen verhoogden tussentijds allerlei bedragen als ze merkten dat ze gegadigden tegen elkaar uit konden spelen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.