+ Meer informatie

Minder militaire oefenterreinen levert weinig op

1 minuut leestijd

DEN HAAG (ANP) - Defensie spaart enkele tientallen miljoenen guldens uit door geen nieuwe militaire oefenterreinen in te richten bij Ermelo, Oirschot en op de Leusderheide, zoals oorspronkelijk het plan was. Maar het verplaatsen over groter afstanden van troepen die oefenterreinen gebruiken, kost per jaar enkele miljoenen meer.

De Arbeidsinspectie heeft aanbevolen om niet alleen het personeel dat onderhoudswerk verricht uit te rusten met beschermende kleding en masker maar ook beschermende maatregelen te nemen voor het personeel dat zich door de gangen naar de (veilige) werkruimten verplaatst.

De financiƫle consequenties van het besluit, zo heeft staatssecretaris Van Voorst tot Voorst (Defensie) gisteren verklaard, zijn moeilijk te berekenen.

Reden voor het niet aanleggen van de drie oefenenterreinen en het sluiten van een terrein bij Den Bosch is onder meer de onzekerheid over de toekomst van de dienstplicht. Het vormen van een beroepsleger, of het niet meer oproepen van telkens nieuwe lichtingen dienstplichtigen die moeten worden geoefend, betekent overigens niet dat het aantal oefeningen evenredig afneemt. Ook beroepsmilitairen moeten van tijd tot tijd oefenen.

Ook laagvliegoefeningen boven de Waddenzee worden beƫindigd. Maar mede als gevolg van het verschuiven van de taak van de F-16-jachtbommenwerper van het aanvallen van gronddoelen naar luchtverdediging zal meer en meer boven de Noordzee worden geoefend. De behoefte aan tankvliegtuigen, nodig voor de nieuw te vormen luchtmobiele brigade, wordt er alleen maar groter door.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.