+ Meer informatie

Weinig schot in onderzoek-Agca

Turk blijkt opmerkelijk berekend

2 minuten leestijd

ROME — De dader van de aanslag, de Turk Mehmet AH Agca, is ook vrijdag weer door de politie ondervraagd. Hij houdt vol de aanslag alleen voorbereid en uitgevoerd te hebben, maar de politie hecht daar geen geloof aan. „Hij is keihard, beheerst en ijzig", zei iemand van het ondervragingsteam.

De 23-jarige Turk houdt vol dat hij een communistische sympathisant is van de Palestijnse guerrillaleider George Habasj. De politie hecht aan die verklaring echter geen waarde en zij gelooft veeleer dat hij contacten heeft met het extreem rechtse Turkse Nationale Front. Agca was de afgelopen tijd bijzonder ambulant. Zijn spoor loopt naar onder meer Spanje, Frankrijk en WestDuitsland.

,,Niet links en niet rechts"

„Zijn optreden is opmerkelijk berekenend. Hij wil alleen dan iets zeggen als hij zeker weet er geen anderen bij te betrekken", zeggen zijn ondervragers. Hij herhaalt voortdurend: „Ik heb het alleen gedaan. Ik wilde de paus niet doden, want dan had ik wel alle kogels die in het magazijn van mijn revolver zaten afgevuurd. Ik ben politiek niet rechts en niet links. Het stempel van een nazi heeft de Turkse politie mij opgedrukt. <=<^" aanhanger van George Haom, als de aanslag woensdag mislukt zou zijn het de daarop volgende zondag opnieuw te proberen. Volgg UaS

Tot het ogenblik dat hij dit dreigement uitvoerde reisde Agca op een valse pas onder de naam Faruk Osgum kriskras door Europa. Hij had, zo is in Italiaanse politiekringen vernomen, grenscontrolestempels van minstens acht landen in zijn pas staan: WestDuitsland, Zwitserland, Frankrijk, Italië, Joegoslavië, Bulgarije, Hongerije en Spanje.

Mogelijk huurmoordenaar

Hoewel op verzoek van Turkije internationaal naar de man werd gezocht, wist hij steeds onopgemerkt te blijven. De Italiaanse politie gelooft niet dat zoiets mogelijk is zonder hulp van anderen, die mogelijkerwijs van zijn moordplan op de hoogte waren. „Voor ons heeft de man niet alleen gehandeld. Hij is een door een internationale terreurbende gehuurde moordenaar", zegt de hoofdofficier van Justitie in Rome, Luciano InfeHsi.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.