+ Meer informatie

Nederlandse vissers taboe voor Belgische kust

1 minuut leestijd

BRUSSEL (ANP) - Grote Nederlandse schepen mogen voortaan niet meer vissen vlak voor de Vlaamse kust. Vlaams regionaal landbouw- en visserijminister Dua heeft gisteren een vangstverbod ingesteld voor de zone van drie mijl voor de kustlijn.

De zone is voortaan het exclusieve domein van kleine kustvaarders tot zeventig ton. Nederlandse reders varen bijna allemaal met veel grotere schepen.

Dua zegt dat de maatregel is ingegeven door de lage visstand. Volgens haar is de stap niet bedoeld om per se Nederlandse vissers dwars te zitten. De Belgische kustvaartsector en de milieubeweging vragen al langer om dergelijke maatregelen. Sommige groeperingen pleiten zelfs voor een vangstverbod in de zone tot zes mijl buiten de kust. De groene bewindsvrouwe Dua vindt dat vooralsnog te ver gaan. De regeling is getroffen zonder consultatie van de Nederlandse overheid. Er gold al enkele jaren een vangstverbod voor Nederlandse schepen die op tong visten.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.