+ Meer informatie

Spaanse oppositie valt regering aan

Over vaagheid rond aanslag

2 minuten leestijd

MADRID — De linkse oppositie in Spanje heeft premier Leopoldo Calvo Sotelo verzoclit om onmiddellijk in het parlement opheldering te verschaffen over de „aanzienlijke verwarring" die het gijzelingsdrama van het afgelopen weekeinde in een bank in Barcelona omgeeft.

Temidden van een storm van perskritiek dienden socialisten en communisten moties in. Anti-terreureenheden van de Spaanse politie bestormden de bank zondagavond en bevrijdden na anderhalve dag de laatsten van ruim 200 gijzelaars ongedeerd.

De politie in Barcelona maakte ondertussen de arrestatie bekend van een zestal uiterst rechtse extremisten, behorend tot een politieke groep die voor de overval op de bank verantwoordelijk zou zijn.

Noch de ministers die maandag in Madrid een ontmoeting hadden met de premier, noch politiefunctionarissen gaven evenwel een verklaring voor het feit waarom de terroristen, die aanvankelijk werden omschreven als aanhangers van de in februari na een mislukte couppoging gearresteerde militairen, later a-politieke, gehuurde misdadigers werden genoemd.

De socialistische motie maakte gewag van een ernstige politieke situatie, gezien de militaire poging van drie maanden geleden om de regering omver te werpen.

De socialisten verklaarden dat de informatie over de gijzelingsactie tegenstrijdig was betreffende „het aantal terroristen, hun politieke achtergrond, hun identiteit, de financiële steun, huir wapens, hun doelstellingen en de manier waarop zij werden gearresteerd".

Het ministerie van binnenlandse zaken verklaarde voor het ingrijpen van de politie, dat het aantal terroristen tussen de 20 en 50 bedroeg en dat zij zwaar bewapend waren.

Enkele minuten nadat evenwél het bericht was gekomen, dat de interventie met succes was uitgevoerd, verklaarde de politie dat er slechts 11 terroristen waren,'met als wapen een machinegeweer, elf pistolen en geen explosieven

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.