+ Meer informatie

Concierges hebben het zwaar

1 minuut leestijd

ARNHEM — De concierges in het Nederlands onderwijs krijgen het nog moeilijker dan ze het nu al hebben. Het ziekteverzuim onder deze mensen is hoog en hun salarispositie is, gelijk met die van de ambtenaren, in het geding.

Voorzitter A. Overmars van de Vereniging Van Medewerkers bij het Onderwijs (WMO) schetste dit beeld vrijdag in Arnhem bij de viering van het 50-jarig bestaan van zijn organisatie, waarbij ook amanuenses zijn aangesloten.

De concierge is volgens Overmars een man, die niet alleen de zorg voor de schoolgebouwen heeft, maar „alles en alles" aan zijn school „letterlijk opvangt". Het contact met de jeugd wordt er niet eenvoudiger op en er is de laatste tijd sprake van een „voortdurende golf van inbraken en vernielingen", aldus de WMOvoorzitter.

„De scholen zijn het doelwit van vandalen, die met hun tijd geen raad weten. De geweldige ravage die dit met zich meebrengt is onvoorstelbaar. Het komst steeds vaker voor dat de concierge 's nachts door de politie of omwonenden uit zijh bed wordt gebeld".

De heer Overmars vroeg met name aandacht voor de al wat oudere concierges aan kleine scholen. Door de toeneming van buitenschoolse activiteiten moeten zij voortdurend met metibilair slepen. Overmars pleitte er voor „Jonge werklozen, die schreeu\yen om werk en toch een behoorlijke uitkering hebben, een baan te geven op die scholen". Jeugdige werklozen zouden zijns inziens ook als amanuensis ingezet kunnen worden op Mavo-scholen, „die al jaren om een amanuensis vragen".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.