+ Meer informatie

Verkiezingszege voor Curagaose regering

NVP krijgt zeven parlementszetels

2 minuten leestijd

WILLEMSTAD. — De regeringspartijen op Curasao hebben bij de vrijdag gehouden verkiezingen voor een nieuw nationaal parlement een overweldigende overwinning behaald. De NVP (Nationale Volks Partij) van premier Maria Liberia won er onverwachts een zetel bij en legde beslag op de helft van de 14, voor Curasao in het parlement beschikbare zetels.

De coalitie-partners van de NVP, een combinatie van SI (Soshal Independiente) en FOL (Frente Obrero de Liberashon), veroverden drie zetels, waardoor de Curasaose coalitie in het nieuwe parlement tien van de 22 zetels zal bezetten.

In een eerste reactie zei premier Maria Liberia, dat „de beslissing van het volk" moet worden gerespecteerd. Dat wijst er volgens waarnemers op, dat zij de huidige coalitie met de Cura^aose partners SI en FOL, zal voortzetten.

Bonaire

Even verrassend als de uitslag op Curagao was die op Bonaire. Daar werd de Democratische Partij, die lange tijd het eiland heeft bestuurd en ook deel uitmaakt van de huidige coalitieregering, weggevaagd door de UPB, de Patriotische Unie, die alle drie de Bonaireaanse zetels in het parlement behaalde.

Op St. Maarten won de Democratische Partij van Claude Wathey weliswaar twee zetels, maar de derde kwam in handen van de St. Maarten Patriotic Alliance, die voor het eerst in het parlement zal zijn vertegenwoordigd.

Op Saba behield de WIPM (Windward Islands Patriotic Movement) haar zetel in het parlement. Op St. Eustatius bleef de Democratische Partij in het bezit van haar zetel in dé. volksvertegenwoordiging.

De oppositie op Curajao was de grote verliezer bij de verkiezingen. De MAN (Movimento Antiyas Nöbo) en de Democratische Partij verloren elk twee zetels en vielen terug naar respectievelijk twee zetels en één zetel. De Provinciale Partij, die Curagao een provincie van Nederland wil doen worden, bleek bij de kiezers niet te zijn aangeslagen. De partij haalde nog geen duizend van de ruim 70.000 uitgebrachte stemmen.

Dat was, zij het in mindere mate, ook het geval met Paboso op Bonaire, de enige politieke partij die de onafhankelijkheid van de Antillen voorstaat. De partij behaalde weliswaar 14 procent van de stemmen, maar slaagde er bij lange na niet in een zetel te bemachtigen.

Verrassend was ook het eerste optreden van Nos Patria (Ons Vaderland), dat een week voor de sluitingsdatum van inschrijving was opgericht. De partij slaagde erin een zetel te bemachtigen.

Premier Maria Liberia verklaarde „erg tevreden" te zijn met de uitslag. Ze zag de winst van haar partij als „een inspiratie" om op dezelfde weg door te gaan. De premier meende dat „bepaalde ontwikkelingen van de laatste tijd" grote invloed hebben gehad op de kiezers. Mevrouw Liberia verwees hierbij indirect naar de recente stakingen van de onderwijzers. „Uiteindelijk hebben de kiezers hun oordeel geveld over het beleid van de regering", zei de premier.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.