+ Meer informatie

Boekbespreking

2 minuten leestijd

„GEREFORMEERD, en andere verhalen", door Rijk de Gooyer. Uitgave van Elsevier Amsterdam 1981. Prijs ƒ 14,90, 168 bladzijden.

Het boekje dat enkele weken geleden officieel verscheen tijdens een georganiseerde bijeenkomst in een Amsterdams café gaat meer over andere verhalen dan over De Gooyers gereformeerd zijn.

In de eerste hoofdstukjes wordt opgerakeld hoe de auteur dat gereformeerd zijn in z'n jonge jaren ervaren heeft. Hij is namelijk opgevoed in een streng gereformeerd gezin (9 kinderen, 's zondags niet buiten spelen, twee keer naar de kerk en op zondag niet naar de VARA luisteren) pa was ouderling.

Als kind had hij al een hekel aan prof. K. Schilder (hij preekte te lang). Het kon er bij hem ook niet in, terwijl de de wereld in brand stond (1944), dat deze man een kerkscheuring veroorzaakte.

Het is oppassen geblazen met een dergelijk boekje, met het woord gereformeerd in kapitale letters op de kaft en de achtergrond een preekstoel. Uit het vervolg van het boekje blijkt dat ook wel. We zijn pas op bladzijde 35 aangeland en het werkje telt er 168, die meer vertellen over bezoeken aan de kroeg dan aan de kerk.

Via de NCRV, waar hij het niet uit hield kwam hij bij de VARA terecht. Na in de eerste bladzijden z'n opvoeding wat belachelijk gemaakt te hebben krijgen we in de rest van het boekje verhalen over toneel, films en de drank niet te vergeten.

Het is al met al een vervelend boekje geworden, dat met het gereformeerd in de titel en de preekstoel niets meer te maken heeft. De vijftien gulden hiervoor uitgegeven is weggegooid geld ' en kan beter aan nuttiger dingen besteed worden.

J.A.V.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.