+ Meer informatie

Drie militairen gedood bij rellen Azerbeidzjan

In twee steden noodtoestand afgekondigd

3 minuten leestijd

MOSKOU — Tijdens hevige onlusten in de Sowjet-republiek Azerbeidzjan zijn gisteren drie soldaten gedood en ten minste 126 mensen gewond geraakt. Woedende demonstranten in twee steden vielen regeringsgebouwen en treinen aan.

Dat hebben regeringsfunctionarissen en de media in Sowjet-Unie gisteren gemeld. De gewelddadige antiArmeense onlusten in Kirowabad en Nachitsjewan gingen gepaard met plunderingen. Daarmee kwam het tot sen nieuwe uitbarsting in het etnische ;onflict tussen de islamitische Azerbeidzjani en christelijke Armeniërs. In de hoofdsteden van de beide republieken gingen honderdduizenden mensen de straat op.

Het officiële Azerbeidzjaanse dagblad Bakinsky Rabotsji sprak van een „open confrontatie" tussen de twee republieken, die „onvoorspelbaar tragische gevolgen" zou kunnen hebben. Moesa Mamedov, hoofd van de informatiedienst van het Azerbeidzjaanse ministerie van externe betrekkingen, zei dat de rellen in de twee steden uitbraken toen dinsdag oproertroepen van het ministerie van binnenlandse zaken naar de regio werden gestuurd.

„Drie soldaten werden gedood, misschien door stenen, misschien met stokken", zei Mamedov in een telefonisch interview vanuit de Azerbeidzjaanse hoofdstad Bakoe.

Een nachtelijk uitgaansverbod geldt sinds gisteravond voor in totaal drie plaatsen: de hoofdstad Bakoe aan de Kaspische Zee, de noordelijke plaats Kirovabad, waar ook een grote Armeense minderheid woont, en de Azerbeidzjaanse exclave Nachitsjevan in Armenië. Dit werd vanochtend vernomen van een woordvoerder van het ministerie van buitenlandse zaken in Bakoe. Het uitgaansverbod geldt van tien uur 's avonds tot vijf uur 's ochtends.

In een verslag over de onlusten zei Radio-Bakoe: „Oproerkraaiers vielen regeringsgebouwen en kantoren van sociale zaken aan. Het gevolg van deze verstoring van wet en orde was dat in Kirovabad 126 mensen gewond raakten en drie soldaten werden gedood". De radiozender meldde verder dat in Nachitsjewan een onbekend aantal mensen gewond was geraakt. Nachitsjewan is het administratieve centrum van een aan Iran grenzende Azerbeidzjaanse enclave in Armenië. Nog niet eerder in het conflict tussen de twee republieken werd melding gemaakt van doden onder militairen.

De protesten ontstonden nadat volgens berichten Armeniërs in de enclave Nagomo-Karabach in Azerbeidzjan probeerden de Armeense bevolking van het district Soesja te vergroten. De Armeense regering zou vorige week kolonisten met speciale vrachtwagens naar Soesja hebben gebracht en hen bouwmaterialen ter beschikking hebben gesteld om voorlopige onderkomens te bouwen. RadioBakoe meldde dinsdag dat „verontwaardigde inwoners" van Bakoe onophoudelijk actie voerden voor handhaving van de openbare orde en stopzetting van de bouw van de barakken door de Armeniërs.

Inlijving

Arpenay Popojan, echtgenote van de Armeense activist Rafael Popojan, zei telefonisch vanuit Jerewan dat in die stad een menigte van zeker een half miljoen mensen naar het Operaplein in het centrum was getrokken. Zij vertelde dat de mensen een bijeenkomst van de Armeense Opperste Sowjet eisten, die dinsdagavond werd afgebroken na berichten over een snelle stijging van de etnische spanningen tussen Azerbeidzjani en Armeniërs. De Opperste Sowjet zou nog eens de eis tot inlijving van de Armeense enclave Nagorno-Karabach bespreken. Popojan zei dat een algemene staking in Jerewan gaande was, die zou voortduren tot de Opperste Sowjet zou vergaderen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.