+ Meer informatie

Gemeenten niet in de breedte bouwen

Bidstond Oud Geref.

2 minuten leestijd

EDE — Gisteravond werd in het kerkgebouw aan de Schaapsweg in Ede een bidstond gehouden voor de synode van de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland, die vandaag In hetzelfde kerkgebouw bijeen is.

Ds. M. Pronk uit Dordrecht sprak in deze kerkdienst naar aanleiding van Jer. 3:23 „Waarlijk, tevergeefs verwacht men het van de heuvelen en de menigte der bergen; waarlijk, in den HEERE, onzen God, is Israels heil!"

Aan de hand van deze tekst sprak ds. Pronk over „De verwachting van Gods kerk". Daarbij ontvouwde bij drie gedachten: „Een ijdele verwachting, een zondige verwachting en een gelovige verwachting". De Dordtse predikant wees in zijn predikatie op de ijdele verwachting van het materialisme dat zich vooral in ons maatschappelijk leven openbaart.

„In het kerkelijk leven zien we dat velen op het kerkelijk erf ijdele verwachting opbouwen in de kerkelijke organisaties. In het persoonlijk leven merken we dat velen hun ijdele verwachting opbouwen in eigengerechtigheid, gemoedelijkheden of Bijbelteksten. De enige grond van de zaligheid ligt echter in dat vrije werk, in Christus", aldus ds. Pronk.

Gevaar
Nadat de predikant in de geestelijke zin had verklaard, wees hij op het gevaar om de gemeenten in de breedte te bouwen. Ds. Pronk was beangst dat n door de arbeid op dit terrein „het verborgen leven aan de troon der genade zou kwijtraken".

„Onze gehele arbeid birmen het verband van onze gemeenten mocht maar strekken tot eer van Gods deugden en troost voor Gods arme Sion." Het was de wens van ds. M. Pronk dat ook de jeugd zich „in afhankelijkheid mocht scharen rond de eenvoudige zielsbevindelijke waarheid".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.