+ Meer informatie

Geallieerde troepen verlaten Noord-Irak

Veel Koerden durven niet naar huis te gaan

2 minuten leestijd

WASHINGTON/PARUS (RTR/AFP) - De geallieerde troepen zijn gisteren volgens schema begonnen met de terugtrekking uit het noorden van Irak, waar zij de Koerdische bevolking beschermden tegen Iraakse aanvallen. De laatste soldaat zal op 15 juli het gebied hebben verlaten, aldus een woordvoerder van het Pentagon in Washington.

De bondgenoten zijn bereid Iraakse acties tegen de Koerdische burgers met militaire middelen te beantwoorden, zei de woordvoerder. Daartoe zal een snelle interventiemacht in Turkije worden gestationeerd.

Iraakse vliegtuigen of helikopters zullen niet ten noorden van de 36e breedtegraad mogen vliegen - d. w.z. in het gebied waar de Iraakse Koerden zich bevinden. Het Iraakse leger, de speciale politie en de militaire grenswacht moeten buiten de veiligheidszone blijven.

De bondgenoten menen dat de troepen in Noord-Irak hun taak hebben volbracht, zo heette het in een soortgelijke Franse verklaring, waardoor terugtrekking van het Franse contingent mogelijk is geworden. De humanitaire operatie ten aanzien van de Koerden zal worden voortgezet onder het gezag van de Verenigde Naties. Parijs waarschuwde dat het geen Iraakse tegenwerking van de missies van de VN en hulporganisaties zal dulden.

Een Koerdische rebellenleider zei dat de geallieerde troepen in NoordIrak moeten blijven totdat een overeenkomst met Bagdad is bereikt over een autonoom Koerdistan. „De geallieerde strijdkrachten hebben hun werk in Noord-Irak niet afgemaakt", aldus Merani Fadel, een functionaris van de Democratische Partij van Koerdistan (KDP). De geallieerde snelle interventiemacht in Turkije zal wel als militair afschrikking tegen Saddam Hoessein dienen maar geen politieke garanties bieden voor de Koerden, stelt hij.

Bang

Duizenden Koerden zijn vanuit de bergen in het grensgebied met Turkije al teruggekeerd naar de geallieerde veiligheidszone, maar velen zijn nog bang om naar hun woningen buiten de zone te gaan, aldus Fadel. „Deze mensen zijn vluchtelingen binnen hun eigen land".

De interventiemacht in Turkije zal 2500 tot 3000 man tellen uit zo'n acht landen, aldus de Pentagon-woordvoerder. Zij zal bestaan uit een bataljon met gevechtshelikopters en een infanteriebataljon met artillerie. Zonodig zullen zij ondersteund worden door gevechtsvliegtuigen, die op land zijn gevestigd en op het vliegdekschip Forrestal in de Middellandse Zee.

Ook Turkije zal troepen aanbieden voor de interventiemacht op zijn grondgebied, aldus Safa Giray, de Turkse minister van buitenlandse zaken. „Turkije hecht als buurland van Irak veel belang aan de veiligheid van de regio", zei hij voor de televisie. Aard en omvang van de Turkse bijdrage moet nog bekend worden gemaakt.

Het Britse ministerie van buitenlandse zaken meldde vrijdag dat het een compagnie van 120 mariniers en ondersteunende staf zal bijdragen aan de interventiemacht.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.