+ Meer informatie

Baker bereid met Palestijnen te praten

PLO positief over Bush' toespraak

2 minuten leestijd

SHANNON (REUTER/DPA) - De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken, James Baker, heeft gisteren een handreiking gedaan aan de Palestijnen, die in de nasleep van de Golfoorlog tussen wal en schip dreigen te vallen. De bewindsman is op weg naar het MiddenOosten, waar hij een belangrijke inspanning wil doen om te komen tot vrede in het gebied

De Amerikaanse bewindsman zei aan boord van het toestel naar Riaad, bereid te zijn hen te spreken. „Als de Palestijnen een ontmoeting willen, zal ik natuurlijk blij zijn met hen te praten". Hij voegde daar echter aan toe dat Washington vindt dat het nu niet het juiste ogenbük is voor een internationale vredesconferentie over het Midden-Oosten. Baker zou vandaag in Riaad de Saoedische koning Fahd ontmoeten.

Hoewel de Amerikaanse minister zich bereid toonde tot een gesprek met Palestijnse afgevaardigden, zei een hoge Amerikaanse regeringsfunctionaris dat Baker zelf niet een ontmoeting had gezocht, omdat de Palestijnen zich momenteel bevinden in een ongewisse situatie als gevolg van hun steun voor de Iraakse president Saddam Hoessein „en wij willen dat op geen enkele manier verergeren en wij willen ook niet de indruk geven bepaalde Palestijnen te zegenen".

De kwestie van wie de Palestijnen wel of niet vertegenwoordigt bij gesprekken met Israël heeft vele vredespogingen de grond ingeboord. De Palestijnen zeggen dat de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie voor hen spreekt, maar Jeruzalem weigert met deze „terreurorganisatie" te praten.

PLO positief

Israël ziet niets nieuws in de jongste oproep van president George Bush tot territoriale concessies omvrede te bereiken. Dit zei Avi Pazner, een naaste adviseur van premier Jitschak Sjamir van Israël gisterochtend. Hij wilde geen verder commentaargeven.

De huidige Israëlische regering heeft elk territoriale concessie in ruil voor vrede om dit vraagstuk op te lossen tot dusverre zonder meer verworpen. Het Israëlische initiatief uit mei 1989, dat premier Sjamir woensdagavond de basis noemde voor de komende geprekken met Baker, voorziet wel in de mogelijkheid van autonomie, maar sluit een territoriaal compromis uit.

Het Huis van Afgevaardigden heeft gisteren ingestemd met het geven van 650 miljoen dollar (ruim 1,1 miljard gulden) aan Israël als tegemoetkoming voor' dè 'schade die dit land heeft geleden in de Golfoorlog.

De PLO heeft zich intussen positief uitgelaten over Bush' toespraak in het Congres. „De toespraak van de Amerikaanse president George Bush over beëindiging van het Arabisch-Israëlische conflict bevat diverse positieve elementen", zo staat in een verklaring van het uitvoerend comité van de PLO.

Ook de vooraanstaande Palestijn Faisal al-Hoesseini verwelkomde gisteren de rede van Bush. De opmerking van Bush dat Palestijnen ook legitieme politieke rechten hebben, betitelde hij als „positief".

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.