+ Meer informatie

Goedkope vakantie in Oost-Europa

In een hotel of in een huis: allebei comfortabel

6 minuten leestijd

Op Europa als vakantieland waren velen allang uitgekeken. Het Midden-Oosten, Azië, Zuid-Amerika, daar moest je zijn. Tot "de grenzen" opengingen. Sinds enkele jaren zijn vakanties in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Rusland in de mode. Cultuur en natuur zijn er meestal bngerestaureerd'. Gaan daar alleen avonturiers met een tentje heen, of kun je er best comfortabel vakantie houden? Voor super-de-luxe ga je natuurlijk niet naar Oost-Europa, maar je kunt er terecht in hotels met zwembad en sauna; vakantiehuizen zijn naar keuze met of zonder fraaie douchegelegenheid.

Surfplank beschikbaar. Voorzien van luxe betegelde badkamer. Dat is toch niet het eerste wat je verwacht in een vakantiewoning in Oost-Europa. Toch staan dit soort huizen volop in de gids van Otium Reizen. Natuurlijk, er zijn er ook zonder badkamer, waar alleen een wastafel beschikbaar is. Of een douche met alleen koud water. Of waar de verlichting uit olielampen bestaat. Maar dat zijn echt uitzonderingen in de gids van Otium. „Zulke huizen zijn er wel", vertelt mevr. G.M. Gijsbertsen-van den Broek, van Otium, „maar er was voldoende ander aanbod, dus ik heb ze nauwelijks in de gids." De keukens zijn zeer goed ingericht, stelt mevrouw Gijsbertsen. „Dat viel me vanaf het begin op. Ook de badkamers zijn zeer luxe, echt zoals wij dat gewend zijn." Otium Reizen is een christelijke organisatie die vier jaar geleden begon met het verhuren van vakantiewoningen in Oost-Europa. „Het is ontstaan door contacten die wij hadden met Hongarije. Die mensen vroegen: Weet u geen mensen die in onze huizen willen?" Het gaat voornamelijk om tweede woningen, vaak door de eigenaars zelfgebouwd. Materialen zijn namelijk, in tegenstelling tot in de voormahge Sowjet-Unie, best te krijgen in Hongarije en Tsjechoslowakije. Dus zijn er prima huizen gebouwd. „Ook de bedden zijn uitstekend", vertelt de coördinatrice van Otium, „ze hebben allemaal dekbedden en het linnengoed (bij de prijs inbegrepen - ALdB) is perfect."

Goedkoop
Vakantie houden in Oost-Europa kan dus in heel comfortabele huizen, met bijv. een ligbad, surfplank plus vijf fietsen beschikbaar, of zitkamer met open haard („voldoende hout aanwezig"), radio, tv en video. Ondanks de prima keukenuitrusting en de aanwezigheid van goed gevulde supermarkten (in Tsjechoslowakije heb je Albert Heijns) maken veel vakantiegangers daar weinig gebruik van. „Wat zou je ook, als je voor vijf gulden per persoon een uitstekende maaltijd in een restaurant kunt krijgen?", vindt mevrouw Gijsbertsen. „Veel voorraad meenemen naar zo'n land hoeft niet; een fles limona- > de kost er omgerekend dertig cent." De huurprijzen voor de woningen zijn evenmin hoog te noemen. Gemiddeld zo tussen de vijf- en zeshonderd gulden heb je in het hoogseizoen een heel aardige woning voor vijf tot zes personen. Er is een huis voor 10 tot 12 personen met wasmachine en twee keukens (een grote en een kleine) dat in juli en augustus slechts 775 gulden per week kost. Kom daar eens om in Engeland of Duitsland!

Veelpersoons
Twee neutrale organisaties, Interlux en Inter-Europe Reizen, bieden eveneens vakantiewoningen aan in Tsjechoslowakije en Hongarije en ook in de voormalige DDR. In de gids van eerstgenoemde lezen we af en toe over slaapkamers die met een gordijn van elkaar zijn gescheiden. Woningen met dat soort voorzieningen zijn wel goedkoper dan de 'normale'. De huizen zijn, evenals die van Otium, over het algemeen geschikt voor veel personen; vier is echt het minste, zes en zeven kom je geregeld tegen. Inter-Europe is een nieuw reisbureau dat gespecialiseerd is in vakantiewoningen in Oost-Europa. Ze variëren van drie- tot achtpersoons, met 'gewone' slaapkamers en prijzen rond de 500 gulden per week. Soms gaat het om bungalows in een vakantiepark; soms om een verdieping van een woning. Daarnaast heeft Inter-Europe stedenreizen, twee busreizen en "suggestiereizen". Die laatste zijn uitgestippelde routes door Oost-Europa, met overnachting, waarbij men zelf voor het vervoer (auto) zorgt.

Groepsreizen
Het is ook mogelijk groepsreizen naar Hongarije, Tsjechoslowakije en Rusland te maken. Otium, Amicitia en IRO (Interkerkelijke Reisorganisatie) hebben daarvoor een gids met verschillende bestemmingen. Van de 35 reizen die Otium aanbiedt gaan er tien naar Oost-Europa. IRO heeft er drie in die richting; per vliegtuig of per bus naar Hongarije en per vliegtuig naar Tsjechoslowakije (Praag). Ook Amicitia sprong in op de nieuwe markt. „Dit is het derde jaar dat we reizen naar die landen aanbieden", deelt directeur C. van Pelt mee. „Het is een nieuwe loot aan de stam he. Als je de belangstelling ervoor afzet tegen ons totaalaanbod is dit maar een deelaspect, maar het is wel groeiende." De omschrijvingen van de hotels doen niet onder voor die in andere landen. Zwembad, sauna, solarium en bowlingbanen worden genoemd. De kamers hebben douche en toilet. Over de accommodatie is Van Pelt dan ook goed te spreken. „Een kamer in Itahë is anders dan een in Duitsland, en dat is hier ook zo. Onze hotels hebben goede faciliteiten, zoals douche en toilet op de kamer, en zijn schoon. Je hebt in die landen echt een grote categorie "middenklassehotels". In Roemenië is dat anders; het is er óf heel slecht, óf topcategorie."

Eten
Volgens Van Pelt boeken zowel ouderen als jongeren voor de Oosteuropese reizen. Onder de reizigers wordt na afloop altijd een enquête over de vakantie gehouden. Daarbij scoorde in '92 het eten in Hongarije erg goed. „Het is een pittige keuken", vindt Van Pelt. „Kwaliteit van en variatie in de maaltijden werden echt als goed beoordeeld. Je moet natuurlijk wel bedenken: 's lands wijs, 's lands eer." Duur is Oost-Europa niet. „Tsjechoslowakije is nog goedkoper dan Hongarije", verklaart de directeur van Amicitia. „Een kop koffie kost er veertig cent." Je hebt dan uiteraard geen Douwe Egberts, maar Van Pelts ervaring is dat een Hollander de koffie thuis altijd lekkerder vindt. Ook als hij in Duitsland is.

Transsib
Reizen naar Joegoslavië zitten niet meer in het Amicitia-programma. De situatie in dat land heeft geen invloed op de boekingen bij Amicitia voor aangrenzende landen. „Oostenrijk grenst ook aan Joegoslavië. Wel merken we een verschuiving: wie eerder naar Joegoslavië ging, kiest nu voor Griekenland. Of Italië, of Hongarije." Amicitia biedt verder een reis naar Kiev, Moskou en St. Petersburg (van 1917 tot de "omwenteling" Leningrad geheten), waarbij in het land zelf per trein wordt gereisd. Nieuw voor '93 is een trip met de Transsiberische spoorlijn. De start is in Moskou; onderweg doen de Amicitia-reizigers Novosibirsk, Irkoetsk en Chabarowsk aan. Het is de bedoeling dat men in elke stad enige tijd verblijft: om de treinreis te breken en om wat te zien. Per vliegtuig gaat het daarna terug naar St. Petersburg. Via Friedensstimme zal Van Pelt proberen te regelen dat er contact met geloofsgenoten mogelijk is. Ook in Rusland en in de GOS verwacht hij geen problemen met de maaltijden. „Nou ja, voor een echt goeie biefstuk kun je naar MacDonald's in Moskou gaan."

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.