+ Meer informatie

De laatste boerenpaarden

2 minuten leestijd

Twintig jaar lang observeerde Wim Romijn paarden, paarden en nog eens paarden. Geen rijpaarden, maar werkpaarden. Belzen, goedmoedige lobbesen met een uitstraling van ingehouden kracht, maar ook Haflingers, Shetlanders, Friezen, Groningers en Fjordenpaarden. Elk met hun eigen aard en temperament. Hij noteerde zijn indrukken, opgedaan op het land en op de boerderij, en maakte foto's. Thuis pakte hij penseel en (acryl-)aquarelverf en zette de paarden en hun menners, vaak samen met andere boerderijdieren, op levensechte wijze op papier. In zijn boek "Het boerenpaard - De laatste omgang" is zijn prachtige werk gebundeld. De paarden zijn in alle gevallen schitterend, en ook veel mensen zijn karakteristiek neergezet. Slechts een enkele keer hebben de figuren iets stijfs. De illustraties zijn niet allemaal in kleur uitgevoerd, een deel is voornamelijk zwart/ grijs en/of sepia.

Indeling
De inhoud loopt parallel met de vier seizoenen. Boven elk hoofdstuk staat in een forse letter tussen haakjes de regio aangegeven. Niet echt fraai. De tekst is geen doorlopend geheel, maar losse brokjes met sfeerindrukken, feitelijke gegevens en wetenswaardigheden. Daardoor kom je veel te weten  over de werkwijze van de boeren, het omgaan met de paarden en het gereedschap dat ze gebruikten, maar echt fijn leest het niet. In de tekst wordt steeds verwezen naar de genummerde platen, die niet altijd op dezelfde bladzijde staan. Wat bijschriften lijken, zijn in werkelijkheid cursief gedrukte verklaringen van vaktermen. De opzet en indeling verdienen geen schoonheidsprijs, maar de illustraties maken alles goed. Net op tijd heeft Romijn een aspect van het boerenleven geboekstaafd dat vrijwel verleden tijd is. Op deze pagina's een klein (voor)proefje van een fraai kijkboek voor een lage prijs.

N.a.v. "Het boerenpaard - de laatste omgang" door Wim Romijn; uitg. Zuidboekprodukties b.v., Lisse; 227 blz., f 39,95.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.