+ Meer informatie

Saddam lijkt opstand in Basra te bedwingen

Rebellie overgeslagen naar twaalftal andere steden

3 minuten leestijd

WASHINGTON (UPI/RTR) - Militaire eenheden trouw aan president Saddam Hoessein lijken de zuidelijke havenstad Basra weer onder controle te hebben gekregen. In zeker acht en mogelijk twaalf steden in Irak zou het onrustig zijn. Dit hebben Amerikaanse regeringfunctionarissen gisteren gezegd.

Margaret Tutwiler, woordvoerster van het ministerie van buitenlandse zaken in Washington, zei dat Saddam „de Republikeinse Garde, het reguliere leger, de volksmilitie en politieeenheden inzet om deze onrust te onderdrukken en mogelijk er in is geslaagd de controle van de regering te herstellen in een aantal van de getroffen gebieden".

Volgens zegslieden is of was het onrustig in de steden Basra, Nasiriyah, Samawah, Qalat Salih, Koet, Najaf, Karabalah, Kirkuk en Sulaymaniyah. In Bagdad zou alles kalm zijn.

De Iraakse ambassadeur bij de Verenigde Naties, Abdoel Amir alAnbari, bevestigde gisteren dat troepen de zuidelijke havenstad, waar bijna direct na de geallieerde overwinning een volksopstand uitbrak, weer beheersen. Volgens de ambassadeur zal de „herovering" van Basra de zoekactie naar de vermiste 25 westerse journalisten vergemakkelijken. Ondanks de verpletterende nederlaag van het Iraakse leger tegen de multinationale troepenmacht lijkt het nog altijd sterk genoeg om de lichtbewapende sji'itische opstandelingen in hef zuiden aan te kunnen. Uit satellietbeelden en opnames van vliegtuigen blijkt dat de opstand inmiddels zou zijn overgeslagen naar in totaal twaalf plaatsen. In Basra zou het nu „rustiger" zijn nadat tanks en artillerie van de Republikeinse Garde gebouwen die in handen waren van de opstandelingen hadden bestookt.

Vice-admiraal Mike McConnel, een veiligheidsdeskundige van het Pentagon, zei dat Saddam troepen overbrengt vanuit het noorden. „Ik denk dat zij er waarschijnlijk in zullen slagen dit neer te slaan vanwege het gebrek aan organisatie en leiderschap (bij de opstandelingen)". Saddam zou hiermee echter „het zaad voor zijn eigen vernietiging zaaien", aldus McConnéll.

Heroverd

Iraakse sji'itische opstandelingen hebben gisteren echter verklaard zeker zes steden te hebben veroverd op regeringstroepen van president Saddam Hoessein. Bij de gevechten zijn honderden slachtoffers gevallen, aldus een woordvoerder van de Iraakse Opperste Vergadering voor de Islamitische Revolutie (Sairi) in Beiroet.

Nabij Bagdad bestormden demonstranten de Aboe Ghoreib-gevangenis. Hierbij werden de gevangenen bevrijd, aldus een verklaring van Sairi die in Teheran werd uitgegeven. Volgens vluchtelingen uit Irak hebben opstandelingen in Bagdad ook een aantal leden van de regerende Ba'ath-partij gedood.

Wat zich precies afspeelt in de Iraakse steden blijft vooralsnog onduidelijk. Vluchtelingen die vanuit Irak naar Koeweit trekken zeiden dat Iraakse troepen die trouw zijn gebleven aan president Saddam Hoessein, terrein lijken te winnen op de opstandelingen. Volgens een ooggetuige komen de sji'itische opstandelingen in Basra onder toenemende druk te staan van de Iraakse Revolutionaire Garde.

Maar een woordvoerder van de sji'itische Dawa Partij zei in Damascus dat de Revolutionaire Garde er gisteren niet in was geslaagd de linies van de opstandelingen te doorbreken bij gevechten rond Basra en Nasiriyah. De Garde zou de opstandelingen met tanks hebben bestookt. Luide explosies werden tot in nabijgelegen Iraanse steden gehoord. De Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) van Koerdenleider Jalal Talabani, een van de twee belangrijkste Koerdische verzetsgroepen in Irak, berichtte vanuit haar hoofdkwartier in Damascus dat Koerdische verzetsstrijders zeker vijf dorpjes in Noord-Irak hebben' ingenomen nabij Arbil, Ranya en Sulaymaniyah.

De Koerden meldden dat ze steun krijgen van de bevolking en overgelopen militairen. Volgens eerdere berichten zou Sulaymaniyah in handen zijn van de Koerden, maar naar verluidt wordt hier nog steeds gevochten. Nabij Sulaymaniyah hebben Koerden een legereenheid omsingeld, aldus PUK. Ook worden in verschillende noordelijke steden betogingen gehouden tegen de regering, aldus dezelfde bron.

Het Amerikaanse ministerie van defensie berichtte dat Saddam Hoessein Iraakse troepen die in het noorden nabij de Turkse grens waren gestationeerd, naar het zuiden heeft gestuurd om de opstand van de sji'ieten neer te slaan.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.