+ Meer informatie

Aalschovers van het Naardermeer

5 minuten leestijd

In het Naardermeer is onder leiding van een gids een aalscholverkolonie te bezoeken. Vanuiteen observatiehut, middenin de kolonie, kun je de vogels van heel dichtbij zien. We nemen u mee op een tocht die begin aprilis gemaakt, wanneerde aalscholvers het bruidskleed dragen, baltsgedrag vertonen ofal nesten bouwen.

Het is half acht als we richting het westen rijden. De reis gaat naar de aalscholverkolonie in het Naardermeer. Midden in dit reservaat ligt een observatiehut, waar je onder begeleiding van een gids naar toe kunt. Het weer werkt nog niet mee maar volgens de berichten zou het vanuit het westen opklaren. Voor de drie fotografen onder ons is dat weer toch wel erg belangrijk, voor de vogelaar die ook meereist is het van minder belang. Onderweg kijken we terug op eerdere bezoeken die we aan het reservaat brachten. Die bezoeken waren altijd in mei of juni geweest, als er al jonge aalscholvers waren. Nu hebben we ervoor gekozen om wat vroeger te gaan. Het is begin april en het verenkleed van de aalscholver is nu het mooist, want de vogels dragen hun bruidskleed. Dat wordt gekenmerkt door witte veren opzij langs de kop en een witte dijvlek.

V-formatie
Als we in de buurt van Naarden komen, zien we steeds meer aalscholvers in de lucht. Het is een gaan en komen van grote groepen aalscholvers, die in V-formatie naar het Usselmeer vertrekken of daar juist vandaan komen. Het Usselmeer is samen met de Markerwaard het belangrijkste voedselgebied van de dieren. Dus als het aan de aalscholvers ligt wordt de Markerwaard niet ingepolderd. Als we bij het bezoekers-1> centrum aankomen, springen er nog wat fazanten voor de auto langs. We pakken fototassen en kijkers. De gids is ook aanwezig, dus kunnen we vertrekken. Voorzichtig stappen we in de roeiboot en voor we allemaal een plelqe hebben gevonden heeft de boot de kant al verlaten. Het water is erg helder; je kijkt tot op de bodem van de sloot Aan de gids worden ondertussen vragen gesteld over aantallen broedparen van aalscholvers en lepelaars. Maar ook over de vossen en de reeën die in dit 750 hectare grote natuurgebied leven. Al gauw blijkt dat de gids een boeiend verteller is. Hij had eens een keer meegemaakt dat een vos een paar meter voor de boot de sloot overzwom.

Ransuil
Plotseling ziet de vogelaar een ransuil in een boom langs de kant van het water. Hij zit dicht tegen de stam, zodat je hem moeilijk kunt zien. Met zijn grote oranjegele ogen kijkt hij hoe de boot dichterbij komt. Als we hem op zo'n vijftien meter zijn genaderd, gaat de vogel op de wieken en zoekt een veiliger heenkomen. Als wc de uil niet hadden gezien was hij gewoon blijven zitten en was er niets aan de hand geweest De gids roeit verder en we komen in de buurt van een meer. We hebben nu de keus, of een stuk over het meervaren of rechtstreeks naar de observatiehut Iedereen stemt ermee in om gelijk naar de hut te varen. Als we een andere sloot in varen, vBegen er met luid gekwaak een aantal eenden op. Ook zijn er veel aalscholvers in de lucht met takken in hun bek. Ze zijn dus al druk bezig om de nesten klaar te maken.

Rietmatten
Ondertussen klaart het steeds meer op, zo af en toe komt zelfs de zon door de wolken heen. Als we bijna bij de hut zijn aangekomen staat er aan de kant een reebok naar ons te kijken, maar zodra de gids de boot wat afremt gaat de bok er met grote sierlijke sprongen vandoor. We zijn nu bijna bij de hut en de boot wordt vastgelegd aan een steiger. Om bij de hut te komen moeten we eerst tientallen meters door een gang lopen. Via deze gang, die van rietmatten is gemaakt, komt je ongezien in de hut Eenmaal in de hut at je midden in de aalscholverkolonie. Doorkijkgaten kijkje over wat water en land uit, waar zich honderden nesten bevinden. Eén nest is zelfs zo dicht bij de hut datje de vogel die op het nest zit bijna kunt pakken als je je arm uit het kijkgal steekt Er wordt nu volop gefotografeerd, want er is vee! te zien. Zoals vogels die baltsgedrag vertonen of aalscholvers die hun verenkleed aan het drogen zijn. Anderen zijn nestmateriaal aan het verzamelen. Intussen komen grote groepen binnen en vertrekken er ook vele die naar het Usselmeer gaan om voedsel te zoeken.

Kuikens
Terwijl iedereen druk bezig is, komt er een grauwe gans uit het riet te voorschijn. De gans blijkt niet alleen te zijn, want er volgen nog zo'n tien kuikens, die samen met pa gans het water opzoeken. Als ze van de hut vandaan zwemmen, kijken de oude ganzen geregeld achterom om te zien of het jonge kroost wel mee kan komen. Iedereen in de hut is stomverbaasd over die grauwe ganzen die op nu al jongen hebben. Als de wolken voor de zon zijn verdwenen klikken de camera's nog vaker en er worden dan ook de nodige films vol geschoten. Veel bomen waar de aalscholvers in nestelen zijn doodgegaan door de uitwerpselen van de vogels. Door gebrek aan bomen zijn dan ook veel vogels op de grond gaan nestelen, waar de eieren een gemakkelijke prooi voor een vos zijn.

Snor
Tussen de nesten door zijn ook een paar blauwe reigers op zoek naar wat eetbaars. Ze zijn vaak in de buurt van aalscholvers te vinden. Na drie kwartier vindt de gids het genoeg en geeft het sein dat we gaan vertrekken. We lopen door de gang terug en zoeken de boot weer op. Nu de zon schijnt is het wat aangenamer op het water dan eerder vanmorgen, toen er nog een koude wind stond. Terug varen we nog over een klein meerfle waar wat futen rondzwemmen, die af en toe onder water duiken op zoek nacir wat vis. Dat het voorjaar al is begonnen merken we als we een snor zien. De typische zang van deze vogel lijkt op het snorren van een sprinkhaanrietzanger, die een soort krekelachtig gesnor voortbrengt Als we bij het eindpunt aankomen wordt de gids betaald en bedankt Eenmaal rijdend richting het oosten kijken we terug op een geslaagde ochtend in het Naardermeer.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.