+ Meer informatie

,,Over vier jaar in India geen kinderarbeid meer"

3 minuten leestijd

Over vier à vijf jaar zal er in India geen kinderarbeid meer bestaan. Dat zei de heer R. K. Dhawan, algemeen directeur van de Indiase Export Organisaties uit New Delhi, op een seminar over kinderarbeid dat gisteren door de ambassade van India in Den Haag werd gehouden.

Boycotten van kleden die door kinderen zijn vervaardigd, heeft geen zin. Het zal de situatie van alle mensen in de tapijtindustrie en dus ook van de kinderen, alleen maar slechter maken, aldus Dhawan.

,,Geef ons nog even de tijd, als de economie beter wordt zullen er over vier à vijf jaar geen kinderen meer gedwongen in de tapijtindustrie of andere industrieën in India werken", verklaarde Dhawan. Mevrouw Nanoana Reddy, voorzitter van de Internationale Werkgroep voor Kinderarbeid uit Amsterdam, had daar grote twijfels over.

Volgens haar zal het zeker nog twintig jaar duren voor kinderarbeid volledig uitgebannen is in India. Zeker wanneer de Indiase overheid zich niet meer inspant dan ze op dit moment doet, zal er beslist geen snelle verbetering optreden, aldus mevrouw Reddy.

Tapijtindustrie

Kinderarbeid is in India wettelijk verboden sinds 1987. Volgens de heer B. L. Sharma, secretaris van het ministerie van textiel van de Indiase regering, wordt er jaarlijks 900 miljoen gulden besteed aan programma's om kinderarbeid uit te bannen. Volgens officiële gegevens werken er op dit moment 120.000 kinderen in de Indiase tapijtindustrie (8 procent van alle werknemers). Ongeveer de helft hiervan werkt bij de ouders thuis, de andere helft is in dienst bij fabriekjes.

Het werk dat kinderen doen, is voor veel families een belangrijk deel van de inkomsten. Als dat wegvalt, zullen families vervallen tot armoede of zullen de ouders hun kinderen dwingen op andere manieren wat bij te verdienen, bijvoorbeeld in de prostitutie. De sprekers uit India die aan het seminar deelnamen, waarschuwden dan ook nadrukkelijk dat een boycot van kleden of andere producten die misschien door middel van kinderarbeid zijn vervaardigd, geen enkele zin heeft.

Ook de Europese deelnemers aan het seminar waren tegen een boycot. In plaats daarvan zouden programma's moeten worden opgesteld om het onderwijs in India te verbeteren en de ouders schadeloos te stellen voor de tijd dat kinderen op school zijn en niet werken.

Niet alle kinderarbeid is slecht. Net als in Nederland kinderen kranten rondbrengen of op andere manieren wat verdienen, moet het in India toegestaan zijn voor kinderen om werk te doen. Maar het moet niet ten koste gaan van gezondheid of onderwijs. De Indiase overheid moet veel meer doen om de weverijen te controleren en goede alternatieven voor kinderarbeid te bieden.

Kaleen-label

Het seminar in Den Haag werd gehouden naar aanleiding van een tentoonstelling van tapijten en kunstvoorwerpen uit India die vandaag in het Promenadehotel wordt gehouden.

Op deze tentoonstelling zijn voor het eerst kleden te koop met een zogenaamd Kaleen-label. Dit label garandeert dat het betreffende kleed niet door kinderarbeid tot stand is gekomen en dat de kinderen van de werknemers onderwijs en een goede medische verzorging krijgen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.