+ Meer informatie

Grote brand woedde bij Shell-Pernis

Tientallen miljoenen schade

1 minuut leestijd

ROTTERDAM — Een brand die zaterdagavond in een van de drie raffinaderijen van Shell Pernis vt'oedde heeft voor tientallen miljoenen schade aangericht. Hoe het vuur is ontstaan is nog niet bekend. Een woordvoerder van de maatschappij verwachtte geen gevolgen voor het produktiepeil.

Het vuur ontstond in een pompkamer van een destillatie-eenheid voor ruwe olie, om elf uur zaterdagavond. Onmiddellijk werden alle pompen afgesloten. De brand liet zich aanvankelijk niet ernstig aanzien, maar omdat gevreesd werd dat het vuur zich zou uitbreiden werd middelalarm gegeven. de eerste brandmelding werd de assistentie van de Rotterdamse brandweer ingeroepen. Er zou evenwel geen gevaar bestaan, omdat het om ruwe olie ging. Ook heeft zich geen explosie voorgedaan, evenmin als een chemische reactie. De indruk bestond dat de bedrijfsbrandweer van Shell de omvang van de brand aanvankelijk had onder

Onderschat schat.

Shell heeft eerst zelf geprobeerd de brand te blussen en dacht daar in eerste instantie wel in te slagen. Pas een uur na

Instorten

Rond een uur werd door de Rotterdamse brandweer groot alarm geslagen. Volgens commandant B. Vossenaar „uit voorzorg" opdat alle instanties zouden worden geïnformeerd. Er bleef enige tijd gevaar bestaan, dat de installatie die in brand stond zou instorten.

Even na half vier zondagmorgen werd gemeld dat de brand zo goed als bedwongen was. De Rotterdamse brandweer besloot in overleg met de bedrijfsbrandweer de restanten olie te doven. Om tien minuten voor vier gaf de brandweer het sein brand meester.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.