+ Meer informatie

Koeweit rijkste land

1 minuut leestijd

WASHINGTON — Met een inkomen van 15.970 dollar per hoofd van de bevolking was Koeweit in 1978 het rijkste land ter wereld, zo blijkt uit de „Wereldbankatlas" die vrijdag voor de vijftiende maal is uitgegeven. Koeweit werd gevolgd door twee andere olieproducenten uit het Nabije Oosten — Qatar met 15.050 dollar en de Verenigde Arabische Emiraten met 15.020 dollar per hoofd van de bevolking. Na Zwitserland, Luxemburg, Denemarken, Zweden, West-Duitsland en de Verenigde Staten volgde België met 9.700 dollar. Nederiand kwam na Noorwegen op de twaalfde plaats met 9.200 dollar.

In 1978 hadden 36 landen, die te zamen ongeveer de helft van de wereldbevolking herbergen, 'een gemiddeld inkomen per hoofd van de bevolking van 300 dollar of minder. Vijfentwintig landen, bewoond door een zevende van de wereldbevolking, hadden een inkomen van meer dan 7.000 dollar. Tot de armste landen behoorden Pakistan (240), China (230), Sri Lanka (200), India (180), Afghanistan (160) en Bangladesh (90).

Het gemiddelde reële bruto nationaal produkt per hoofd steeg in industrie- en ontwikkelingslanden, met uitzondering van centraal geleide econo-: mieen, gedurende 1978 en 1979 met ongeveer 2,5 procent per jaar.

„Eén onderzoek van de gegevens heeft in deze jaren geen noemenswaardige verandering in de ongelijke mondiale verdeling van het inkomen aan het, licht gebracht", aldus de wei reldbank.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.