+ Meer informatie

Prijs electriciteit zou lager kunnen

Bij beschikking over vijf kerncentrales

1 minuut leestijd

ZWOLLE — De jaarlijkse kosten van het elektriciteitsverbruik zouden een miljard gulden lager zijn als Nederand over vijf kerncentrales beschikte. Dit zal betekenen dat Ie afnemer twee cent minder voor een kilowatt/uur zal betaen. DEN HAAG — Het contract waarbij de Nederlandse overheid een meerderheidsbelang van 70 procent verwerft in Volvo Car BV in het Limburgse Born is gistermiddag getekend. Op 'de foto v.l.n.r. president van Volvo Car Corp. Zweden, Frisinger, minister Van Aardenne en Ir. A. Deleye, de president van Volvo Car Nederland.

Ir. J. Wijmans, directeur van de elekriciteitsmaatschappij IJsselcentrale, leeft dit gisteren verklaard op een pers;onterentie over het jaarverslag van de 'JC. Bij zijn berekening is Wijmans uitgegaan van het huidige prijspeil in de mergiesector.

Als bijdrage aan de energiebezuiniging is de IJC momenteel actief bij de ontwikkeling van projecten in de stadsverwarming (Twente), de warmtekrachtkoppeling en de windenergie. Ook bouwt de elektriciteitsmaatschappij een uiterst zuinige produktieeenheid bij Zwolle. Boekte de IJsselcentrale verleden jaar nog een winst van tien miljoen gulden, voor dit jaar verwacht de IJC een verlies van dezelfde omvang. Dit is mede een gevolg van het dalende elektriciteitsverbruik.

Tot de vijf centrales, die de IJC-direc:eur noemt, behoren de twee bestaande, lie van Borssele en Dodewaard. Samen net drie nieuwe centrales zouden ze 5500 megawatt moeten leveren, oftewel ;en derde van de benodigde elektriciteit in ons land. Wijmans wijst erop dat leze situatie van de energievoorziening een gevolg zou zijn geweest van het doorgaan van de plannen zoals het kabinet-Den Uyl die in de jaren zeventig fteeft opgesteld.

met GRATIS PLAATS 1981

Tevens CARAVANS te huur voor 25/7 en na s/s

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.