+ Meer informatie

Remington Rand gaat vrijwel zeker dicht

Ruim dertienhonderd man op straat

2 minuten leestijd

DEN BOSCH — Schrijfmachinefabriek Remington Rand in Den Bosch gaat vrijwel zeker dicht. De curator, mr. Prinsen, heeft dinsdag het. faillissement aangevraagd. De rechtbank heeft dat faillissement woensdagmorgen om elf uur uitgesproken. De 825 werknemers is inmiddels formeel ontslag aangezegd. Bovendien zullen er in toeleveringsbedrijven en een sociale werkplaats nog eens zo'n vijfhonderd arbeidsplaatsen verdwijnen.

Op een personeelsvergadering heeft drijf te redden. Het is ons niet 'gelukt", de curator dinsdag verklaard dat er een zegt Dirk Jan Coehoom van de induskleine mogelijkheid is om het bedrijf triebond CNV. voort te zetten met drie- tot vierhonderd werknemers. Op welke wijze dat dan zou gebeuren wilde hij niet zeggen. Aan het plan zitten nog al wat voetangels en Hemmen, aldus een woordvoerder van de bonden dinsdagmiddag op een persconferentie.

Het personeel heeft vrijwel unaniem besloten de bezetting op te heffen zodra het faillissement wordt uitgesproken. De bonden zijn zwaar teleurgesteld. De heer Verhoeven van de unie BLHP spreekt van een dramatische ontknoping. „We hebben al het mogelijke gedaan om de werkgelegenheid bij dit be

Toen bleek dat de Amerikaanse eigenaar, Claneil Enterprises, niets voelde voor sanering en de onderhandelingen met een Arabische beleggingsgroep, die het bedrijf wilde overnemen, op niets uitliepen, besloot het personeel tot bezetting over te gaan. Eén dag werd er nog doorgewerkt. Daarna besloot men na overleg met de curator de produktie alsnog stop te zetten.

De vertegenwoordigers van de vakbonden weten nog steeds niet waarom Claneil weigert het Bossche bedrijf te verkopen. „We kunnen alleen maar gokken. We vermoeden dat een faillissement voor Claneil fiscaal interessant is. De naam Remington blijft in handen van de Amerikanen. Daar is het hun kennelijk om te doen", aldus Dirk Jan Coehoom. Als gevolg van het faillissement van Remington Rand in Den Bosch moet ook het bedrijf in Napels sluiten. Daar werken 650 mensen.

Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen, vragen, informatie: contact.

Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing. Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this database. Terms of use.